Gündem

Turhan Çömez: Türkiye'nin yeni bir partiden fazla yeni bir zihniyete ihtiyacı var

"Davutoğlu ve Babacan kendini 'Bugünkü süreçte bizim bir dahlimiz var mı?' diye sorguladı mı?"

03 Eylül 2019 08:10

Ergenekon davasında yargılanan ve 12 yıl önce İngiltere’ye giden Turhan Çömez, yeni parti hazırlığı içinde olan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın kendilerine, "Bugünkü süreçte bizim bir dahlimiz var mı?" sorusunu sorması gerektiğini söyledi. Çömez, Davutoğlu ve Babacan'a, "Altlarından koltukları kaydı da Sayın Erdoğan kendilerine yüz vermedi ve onun için mi böyle bir arayış girdiler? Onların bütün derdi altlarında sahip oldukları tek şey olan ve yapıştıkları koltukları mı?" sorularını yöneltti.

Milletin bu soruları sorgulayacağını ifade eden Çömez, "Türkiye'nin yeni bir partiden fazla yeni bir zihniyete ihtiyacı var" dedi.

TIKLAYIN - Ergenekon'dan beraat eden Turhan Çömez: Darbe, yıllar öncesinden planlandı; ben, FETÖ için özel olarak seçilmiş bir hedeftim

Sözcü'den Uğur Enç'in sorularını yanıtlayan Çömez, şunları kaydetti:

 Siz 2008'de Türkiye'de yeni bir siyasi harekete ihtiyaç olduğunu söylemiştiniz. Bugün ne düşünüyorsunuz?

Türkiye'nin dürüst çalışan, düzgün çalışan, köklü bir siyasal yapıya ihtiyacı var. Bugün parlamentonun işlevi büyük ölçüde kaybolmuş durumda. Parlamentodaki milletvekilleri devletin yönetiminde olması gerektiği şekliyle katkı sağlayamıyorlar. Ben Türkiye'de yeni bir siyasi parti kurulmasından, tabelaların ve kişilerin değişmesinden çok siyasi kültürün değişmesinden yanayım. Halkın bizzat dahliyle seçilmiş olan, liderlerin iki dudağı arasında ezilmeyen milletvekillerinin Ankara'da halkı temsil etmesi ve güçlü olması gerektiğini düşünüyorum. Bu olmadığı takdirde milletin beklentilerini karşılayamazsınız. Siyasi Partiler Yasası değişmeden ve yukarıda bahsettiklerim hayata geçmeden istediğiniz kadar parti kurun, tabela değiştirin, lider değiştirin fark etmez. Evet, yeni parti olabilir. Ama yeni bir partiden fazla yeni bir zihniyete ihtiyacı var Türkiye'nin.

 Turhan Çömez şu anda Türkiye'de. Peki bundan sonra ne yapacak?

Uzun zamandan sonra ilk kez baba ocağımdaydım. Kendi milletimle, toprağımla, vatanımla buluştum. Önce bunun duygusunu yaşamak istiyorum. Bundan sonraki hayatımla ilgili kararımı açıkçası henüz vermiş değilim. 8 yıllık bir kariyerim var İngiltere'de. Önemli bir kariyer. Büyük bir üniversite hastanesinde büyük ameliyatlar gerçekleştiriyorum. Kanserli hastaları ameliyat ediyorum. Doktorlar yetiştiriyorum. Şu ana kadar Türkiye'den yanıma 70'e yakın doktor geldi. Onlara yardımcı oldum. İngiltere'nin ilk ve tek Türk Sağlık Merkezi'ni açtım. 500 bin Türk'e hizmet veriyoruz. Bunları bırakıp gelip burada kariyerime devam etmek elbette biraz zaman alacak. İngiltere'deki her şeyi bir çırpıda bırakmaya hazırım. Hayatıma aşık olduğum milletimle devam etmeye hazırım. Türkiye'de benim birikimime hangi hastanede, hangi bölgede ihtiyaç var bunu göreceğim.

 Siyaseti düşünüyor musunuz?

Cevabı bende değil. Ben insanların siyasi yolculuklarına kendilerinin değil önce yaradanın sonra milletin verdiğine inanıyorum. Ülkemi çok seviyorum. Milletimi çok seviyorum. Vatanıma, toprağıma aşığım. Her alanda hizmet vermek istiyorum. Bu hizmetin nasıl olacağına millet karar verir, ben değil. Kaderimi tayin edecek olan millettir.


Çömez, Balıkesir Bandırma'da doğdu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra doktorluk yaptı. İstanbul Fatih'te o dönem ki adıyla Vakıf Gureba Hastanesi'nde görev yaparken yolu Tayyip Erdoğan'la kesişti. Belediye başkanlığı döneminde en yakınındaki isimlerden biri oldu. AKP'nin kuruluşunda yer aldı. Genel Başkan Erdoğan'ın özel kalem müdürlüğü ve danışmanlığı görevlerini üstlendi. 2002 seçimlerinde Balıkesir'den milletvekili seçildi. 2007'ye kadar parti içerisindeki bütün olumsuzluklara müdahale etti.  Partinin kuruluş ilkelerinden uzaklaştığını düşündü. 2007'de teklif edilmesine rağmen yeniden milletvekili adayı olmadı. 2008'in Nisan ayında AKP'den istifa etti. Aynı yılın temmuz ayında adı Ergenekon kumpasına dahil edildi. Hakkında yakalama kararı çıkarıldığında İngiltere'de dil eğitimi alıyordu. Türkiye'deki evi basıldı, arama yapıldı. O tarihten itibaren Çömez için 12 yıllık zulüm dönemi başladı. Hayatını değiştiren karar Temmuz ayında açıklandı. Ergenekon kumpasından beraat etti. 30 Ağustos'ta Türkiye'ye döndü.