Gündem

Turgut Kazan: Değerli konut vergisi Anayasa'ya aykırı, AYM’ye götürülecek ve iptal edilecektir

Kazan, Tapu Genel Müdürlüğü'nün yetkili kılınmadan kolları sıvadığı değerlendirmesinde bulundu

18 Aralık 2019 15:19

Eski İstanbul Barosu başkanlarından avukat Turgut Kazan 07 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile getirilen “Değerli Konut Vergisi” hakkında Twitter hesabından açıklama yaptı. Kazan, Tapu Genel Müdürlüğü'nün yetkili kılınmadan kolları sıvadığı değerlendirmesinde bulundu. Kazan ayrıca getirilen düzenlemenin Anayasa'nın 2, 10 ve 73'üncü maddelerine aykırı olduğunu söyledi.  

"Tapu Genel Müdürlüğü yetkili kılınmadan kolları sıvadı"

Kazan'ın Twitter hesabından yaptığı değerlendirmesi şöyle:

"Değerli Konut Vergisi ödeyecekler şokta. Yasa 7 Aralıkta yayınlandı. Ama, Tapu Genel Müdürlüğü yetkili kılınmadan kolları sıvamış. Firmalara paralar saçarak, Ankara’dan İstanbul’u değerlendirmeye almış. Ve iktidara kaynak yaratmak için, inanılmaz rayiç bedel saptaması yaptırılmış.

Bir kere, Ankara’daki müdürlük o tarihte yetkisizdi. Dolayısıyla, 1 Aralık günü yapılan değerlendirme geçersizdir. İptal edilmesi gerekir. Ve bildirilen değerler uçuktur, insafsızdır, hayal ürünüdür. Sonuçta mutlaka iptal edilir.

Ayrıca, getirilen düzenleme Anayasanın 2, 10 ve 73. maddelerine aykırıdır. Çünkü, hukuk devleti, eşitlik ve mali güce göre vergi ilkeleri yok sayılmıştır.

Örn. 10 milyon TL’lik arsa sahibi, 4,5 milyon TL’lik 10 veya 20 konut sahibi, 10 milyon TL’lik birimini iş yeri olarak kiralayan kişi korunurken, kendi konutunu kullanan ezilecektir. Bu büyük eşitsizlik ve adaletsizliktir. Hepsi AYM’ye götürülecek ve bu düzenleme iptal edilecektir."

TIKLAYIN - "Erdoğan mahcup olmasın" vergisi