Dünya

Tunus Cumhurbaşkanı Said, Ahmed Hachani'yi başbakan olarak atadı

02 Ağustos 2023 13:09

T24 Dış Haberler

Tunus Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Kays Said'in görev süresi dolan Najla Bouden'in yerine Ahmed Hachani'yi Başbakan olarak atadığı duyuruldu.

Tunus Merkez Bankası'nda insan kaynakları direktörü olarak görev yapan Hachani'nin atanması ülkede derinleşen ekonomik ve sosyal krizin ortasında gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı son haftalarda defalarca yetkilileri ve hükümeti suçlayarak, sık sık yaşanan su ve elektrik kesintileri de dahil olmak üzere sorunları ve kötü kamu hizmetlerini ele almak için harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.

Anayasal yemini ettikten sonra Hachani'ye konuşan Said, "Vatanımızı, devletimizi ve iç barışı korumak için... üstesinden gelmemiz gereken büyük zorluklar var. Halkımızın iradesini ve arzu edilen adaleti sağlamak ve ulusal onuru elde etmek için çalışacağız" dedi.

Said, Bouden'i yaklaşık iki yıl önce, Başbakan Hichem Mechichi'yi görevden alıp Temmuz 2021'de neredeyse tüm yetkileri kontrol altına aldıktan ve muhalefetin darbe olarak nitelendirdiği bir hareketle Parlamentoyu feshettikten sonra başbakan olarak atamıştı.

Ancak Bouden hükümeti, ekmek, un, şeker, pirinç ve kahve gibi birçok emtianın kıtlığına neden olan ciddi bir mali kriz nedeniyle Tunus'un dış borçlarını ödeyemeyeceği korkuları arasında ekonomik ve sosyal krizi çözmekte başarısız oldu.

Bouden hükümeti, Uluslararası Para Fonu'ndan 1.9 milyar dolar kredi alabilmek için ekonomik reform programını desteklerken, Said gıda ve enerji sübvansiyonlarının kesilmesini içeren reformları reddederek bunun ciddi sosyal gerilimlere yol açabileceğini söylemişti.