Gündem

Dünyadan Ankara'daki terör saldırısını kınama mesajları geldi

01 Ekim 2023 22:30

Avrupa Birliği (AB), NATO, Arap Birliği, İsveç, İtalya, Kosova, KKTC, Mısır, Ürdün, Pakistan, Cezayir, Kuveyt, Katar, Azerbaycan ve Filistin Ankara'daki terör saldırısını kınadı, Türkiye ile dayanışma mesajları verdi.

Tunus

Tunus, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Tunus, Türkiye’nin başkenti Ankara’da İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne yönelik gerçekleştirilen terör saldırısını şiddetle kınıyor" ifadelerine yer verildi.

Tunus'un, terör ve şiddete karşı Türkiye ile her zaman dayanışma içerisinde olduğu belirtilen açıklamada, terörle mücadelede uluslararası çabanın gerekliliği vurgulandı. 

Birleşik Arap Emirlikleri

BAE'nin, bu suç eylemlerini şiddetle kınadığı belirtilen açıklamada, güvenliği ve istikrarı sarsmayı amaçlayan, insani değerlerle ve ilkelerle bağdaşmayan her türlü şiddet ve terörizmin, daimi şekilde reddedildiği vurgulandı.

İsveç

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ülkesinin saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, "Terörle mücadelede Türkiye ile uzun vadeli işbirliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyor, yaralananların bir an önce ve tamamen iyileşmesini diliyoruz" ifadesini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de saldırı nedeniyle dehşete düştüğünü bildirerek, ülkesinin Türkiye ile terörizmle mücadelenin her alanında ortaklık etme konusundaki kararlılığını vurguladı.

İtalya

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "Ankara'dan gelen haberleri büyük dikkatle takip etmekteyim. İtalyan hükümeti, her türlü terörü şiddetle kınıyor ve Türkiye'ye tam dayanışmasını belirtiyor" ifadelerini kullandı.

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği, vatandaşlarını dikkatli olmaya çağırarak yaralananlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Almanya

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Ankara'nın merkezinde düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türk partnerlerimizle dayanışma içindeyiz" ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda da terör saldırısına uğrayan Ankara'dan korkunç haber alındığına işaret edilerek "Türk halkıyla dayanışmamızı ifade ediyor, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Geçmiş olsun Türkiye" ifadelerine yer verildi.

Kosova

Kosova Başbakanı Albin Kurti de terör saldırılarını duyduğunda üzüldüğünü belirterek, "Ancak amaçlanan hasarın Türk kurumları tarafından büyük ölçüde önlendiğini öğrenince rahatladım." değerlendirmesinde bulundu.

Kurti, yaralananlara acil şifalar diledi.

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel, Ankara'daki terör saldırısını kınadı.

Cumhurbaşkanı Tatar ve Başbakan Üstel, Ankara'da İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısının önünde meydana gelen terör saldırısı nedeniyle ayrı ayrı mesaj yayımladı.

Tatar, mesajında, "Ana vatan Türkiye Cumhuriyeti'nde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde bu sabah meydana gelen hain terör saldırısında yaralanan emniyet mensuplarına acil şifalar diliyor, saldırıyı şiddetle kınıyorum" ifadelerini kullandı.

KKTC Başbakanı Üstel de yayımladığı mesajında, "Bugün sabah saatlerinde ana vatan Türkiye Cumhuriyeti'nde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne meydana gelen hain terör saldırısında yaralanan emniyet mensuplarına acil şifalar diliyor, bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı, bakanlığa ait resmi Facebook sayfasında Ankara'daki terör saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, Mısır'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı önündeki terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığı belirtildi.

Açıklamada, Mısır'ın, istikrarsızlığa ve vatandaşların sindirilmesine yol açan her türlü terörizm ve şiddeti reddeden kesin tutumunu yeniden teyit ettiği vurgulandı.

Ürdün

Ürdün, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını kınayarak, Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, X hesabından Ankara'daki terör saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Ürdün, Ankara'da İçişleri Bakanlığı önündeki terör saldırısını kınayarak, kardeş ülke Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğu ifade ediyor" denildi.

Güvenlik ve istikrarı bozacak her türlü şiddet ve terörün tamamen reddedildiğine dikkat çekilen açıklamada yaralılara acil şifalar dilendi.

Pakistan

Pakistan'da geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Ankara'daki terör saldırısını kınayarak, Türkiye ile dayanışmasını vurguladı.

Başbakan Kakar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ankara'daki terör saldırısını "alçakça" diye nitelendirdi. 

Terörle mücadelede Türk halkı ile tam dayanışma içinde olduklarını belirten Kakar, "Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dinamik liderliği altında cesur Türk halkının bu zorluktan daha güçlü çıkacağına şüphem yok" ifadesini kullandı.

Cezayir

Cezayir Cumhurbaşkanlığı, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Cezayir, Türkiye'nin başkenti Ankara'daki İçişleri Bakanlığı’nı hedef alan ve iki polis memurunun yaralanmasıyla sonuçlanan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyor" denildi.

Kuveyt

Kuveyt Emiri Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Erdoğan'a gönderdikleri iki ayrı telgrafta, Ankara'daki terör saldırısını kınadıklarını ifade etti.

Filistin

Filistin Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, Filistin'in, teröre karşı Türkiye'nin ve halkının yanında olduğu vurgulanarak Ankara'daki saldırının "en güçlü ifadelerle" kınandığı belirtildi.

Iraklı Türkmenler

Irak’taki Türkmen siyasetçiler, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını kınayarak, “Türkmenlerin her zaman ve her yerde Türkiye'nin yanında” olduğunu belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, X hesabından yaptığı açıklamada, Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirterek, “Teröristlerin amacı istikrarı bozmaktır” ifadelerini kullandı.

Yaralı polislere acil şifalar dileyen Türkmen Bakan Maruf, mesajında, “Biz Türkmenler her zaman her yerde Türkiye Cumhuriyeti’nin yanındayız. Allah Türkiye'yi korusun ve yüceltsin” ifadelerine yer verdi.

ITC Başkanı Hasan Turan da X hesabından yaptığı paylaşımda, terör saldırısını şiddetle kınadıklarını vurgulayarak, şunları yazdı:

“Bu gibi saldırılar bölgenin güvenlik istikrarına zarar verir ve bu saldırıyı yapanlara gereken bedel ödetilmelidir.”

ITC Kerkük Milletvekili ve Meclis Türkmen Grubu Başkanı Erşat Salihi ise yaralılara acil şifalar dileyerek, “Türkiye’deki güvenlik durumunu tehlikeye atan her saldırı ve girişimi şiddetle kınıyoruz" paylaşımında bulundu.

Yabancı temsilciliklerden Türkiye'ye Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle dayanışma mesajları 

Türkiye'deki yabancı temsilcilikler, Ankara'daki terör saldırısının ardından Türkiye ile dayanışma mesajları yayımladı.

Birçok büyükelçilik ve büyükelçi, X hesaplarından, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü önündeki terör saldırısı nedeniyle Türkiye ile destek mesajları paylaştı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, terör saldırısına ilişkin paylaşımında, saldırı haberini yüreklerinde dehşetle izlediklerini, yaralılara acil şifalar dilediklerini belirtti.

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçiliği de paylaşımında, Ankara'da saat 09.30'da İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü önünde patlama meydana geldiğini ve Türk makamlarından alınan bilgiye göre bunun bir intihar saldırısı olduğunu kaydederek "Yetkililere göre saldırının faillerinden ikisi öldü, iki polis memuru da yaralandı. Temsilcilik durumu izliyor" ifadelerine yer verdi.

Meksika'nın Ankara Büyükelçiliği de bölgedeki vatandaşlarına bu olayların ardından yetkililerin güvenlik talimatlarına dikkat etmelerini tavsiye ederek acil durum irtibat numaralarını paylaştı.

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, İçişleri Bakanlığı yakınlarındaki saldırı nedeniyle yaralılara acil şifa ve Türkiye'ye geçmiş olsun dileğinde bulundu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de yaptığı paylaşımda, "NATO müttefikimiz Türkiye'ye bu sabah gerçekleştirilen terör saldırısını en güçlü biçimde kınıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Teröre karşı Türkiye ile dayanışma içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Jill Morris, "Bugün Ankara'da yaşanan terör saldırısı karşısında dehşete düştüm. Yaralılara acil şifa diliyorum. Terörün her türlüsünü kınıyoruz ve dostumuz ve müttefikimiz Türkiye'nin terörle mücadelesinde kararlılıkla yanındayız" paylaşımında bulundu.

Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği de paylaşımında Ankara'daki terör saldırısında yaralananlara şifa diledi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, "Bu sabah Ankara'da meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyor, yaralılara acil şifalar diliyorum" mesajını paylaştı.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, yaptığı paylaşımda, patlamadan dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu belirterek "Yaralanan polislere geçmiş olsun dilerim. Polis teşkilatına güvenliğimizi sağladıkları için de teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Norveç'in Ankara Büyükelçiliği de Türk yetkililerin Ankara'daki patlamaya intihar bombacısının neden olduğunu açıkladığını kaydederek yaralılara acil şifa diledi ve terörün her türlüsünü kınadıklarını ifade etti.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian da X'ten yaptığı paylaşımda, "Bu sabah Ankara'daki terör saldırısına dair haberleri takip ediyor ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Terör terördür ve affedilemez" ifadelerini kullandı.

İsveç'in Ankara Büyükelçiliği de Başbakan Ulf Kristersson'un ve Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün Türkiye ile dayanışma mesajlarını paylaşarak desteğini gösterdi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar da paylaşımında, "Bugün Ankara'daki terör saldırısı girişimini kınıyor ve lanetliyorum. Dünyamızda şiddet ve teröre yer yoktur. Vatandaşların güvenliği için hayatlarını tehlikeye atan kahraman polis memurlarına acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği de Dışişleri Bakanlığının mesajını paylaşarak terör saldırısını güçlü şekilde kınadı.

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği, terör saldırısına ilişkin paylaşımında, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko'nun "Bugün Ankara’da gerçekleştirilen terör eylemini şiddetle kınıyorum. Japonya, Türkiye ile dayanışma içindedir" ifadelerine yer verdi.

İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği de terör saldırısını şiddetle kınayarak "Tüm dayanışmamız Türk halkıyladır. Yaralılara da acil şifalar diliyoruz" dedi. 

Somali

Somali Cumhurbaşkanlığı, X hesabı üzerinden yaptığı Türkçe açıklamada, Ankara'da İçişleri Bakanlığı önündeki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti.

Açıklamada, "Kardeş ülke Türkiye ile tam dayanışmamızı ifade ederek yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Türkiye'nin terörle mücadelesini destekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

Azerbaycan

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının X hesabından, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısının önündeki terör saldırısına ilişkin açıklama paylaşıldı.

Açıklamada, "Kardeş Türkiye'nin İçişleri Bakanlığı yakınında gerçekleştirilen terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Teröre maruz kalan bir ülke olarak Türkiye ile dayanışmamızı ifade ediyor, terörün her türlü biçim ve tezahürüne karşı mücadeleyi her zaman destekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Tunus

Tunus, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadı.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Tunus, Türkiye’nin başkenti Ankara’da İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne yönelik gerçekleştirilen terör saldırısını şiddetle kınıyor" ifadelerine yer verildi.

Tunus'un, terör ve şiddete karşı Türkiye ile her zaman dayanışma içerisinde olduğu belirtilen açıklamada, terörle mücadelede uluslararası çabanın gerekliliği vurgulandı. 

Balkan ülkelerinden kınama ve Türkiye ile dayanışma mesajları

Balkan ülkelerinden Arnavutluk ve Kuzey Makedonya, Ankara'daki terör saldırısını kınadı, Türkiye ile dayanışma mesajları verdi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanlığının açıklamasında, Cumhurbaşkanı Bajram Begaj'ın mesajı yayımlayarak, Begaj'ın her türden terör eylemini şiddetle kınadığı, Türk halkı ve hükümetiyle sarsılmaz dayanışmasını ifade ettiği aktarıldı.

Terör eylemlerinin "sivil düzen ve huzuru" hedef aldığını kaydeden Begaj, "Bu tür terör eylemleri eski bir dünyanın yaklaşımları olup, modern dünyanın ilke ve değerlerine aykırıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Arnavutluk'un, terör saldırısını şiddetle kınadığını vurgulayarak, "Bu (saldırı), Avrupa'dakilerin birçoğunun, Türkiye'yi terörle mücadelesinde daha iyi anlamasına ve desteklemesine yardımcı olmalı" görüşünü dile getirdi.

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı da terör saldırısının ardından yayımladığı mesajda, Arnavutluk'un, Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınadığı belirtilerek, "Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz ve her türlü terörü reddediyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz" paylaşımına yer verildi.

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Bujar Osmani ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve AGİT'in hesaplarını etiketleyerek, "Kuzey Makedonya, Türkiye'nin yanındadır. Terörle mücadele, hiçbir zaman önemini kaybetmeyen ortak bir mücadeledir" ifadesini kullandı.