Ekonomi

Tüketici kredilerinde ralli bitti, talepte daralma başladı

28 Eylül 2020 10:33

Merkez Bankası’nın örtülü faiz artırımı ve sıkılaştırma adımlarıyla tüketici kredilerinde talep negatife döndü, konut ve taşıtta ise artış sona ermeye yaklaştı.

Dünya’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, kredi faizleri son yılların en yüksek oranlarına çıkmışken 18 Eylül haftasında ihtiyaç kredisi artışı negatife döndü, konut ve taşıtta ise artış sıfıra yaklaştı.

Merkez Bankası geçen hafta yaptığı ve faiz artışı kararının çıktığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamada da ticarinin ardından tüketici kredilerinde de normalleşmenin başladığını belirtmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre 18 Eylül ile biten haftada ihtiyaç kredisi 373 milyar 556 milyon lira oldu. 11 Eylül haftasına göre ihtiyaç kredisi yüzde 0,33 geriledi. İhtiyaç kredisi kullanımında son üç haftadır süren ivme kaybı bu kez daralma olarak kendini gösterdi. İhtiyaç kredilerinde en hızlı artışın yaşandığı hafta yüzde 2,5 ile pandeminin en yoğun dönemlerinin yaşandığı 24 Nisan haftasıydı.

Konut ve taşıt kredilerinde artış sona eriyor

Konut ve taşıt kredilerinde ise artış hızı oldukça yavaşladı. Konut kredileri 18 Eylül haftasında 276 milyar 545 milyon lira olurken 11 Eylül haftasına göre artış sadece yüzde 0,11 oldu. Kamu bankalarının haziran ayında başlayan kampanyası ile beraber konut kredisinde haftalık artışlar yüzde 4’e yaklaşmıştı.

Taşıt kredisinde de ivme kaybı sürdü ve 18 Eylül haftasında 11 Eylül’e göre taşıt kredisi kullanımındaki büyüme yüzde 0,65 oldu. Taşıt kredisinde ise artışın en hızlı olduğu hafta 12 Haziran haftasıydı ve 5 Haziran’a göre 1 haftada kullanım yüzde 5,5 yükselmişti.

Bireysel kredi kartlarıyla harcamalarda da 18 Eylül haftasında daralma oluştu. BDDK verilerine göre kredi kartı harcamaları 18 Eylül’de 129 milyar 267 milyon lira oldu. Bu 11 Eylül haftasına göre yüzde 0,87 daralma anlamına geliyor. 28 Ağustos’ta haftalık artışın yüzde 2,5’u aştığı bireysel kredi kartı harcamalarında da eylül ayı ile birlikte ivme kaybı yaşanmaya başlamıştı.