Dünya Basınında Bugün

Trump ve Biden, Süper Salı'dan galip çıktı; Ukrayna asker bulamıyor; Yunanistan'da eşcinsel evlilik "fırtınası" | Dünya Basınında Bugün

06 Mart 2024 09:35

T24 Dış Haberler

Bir BM iç raporu, İsrail gözaltı merkezlerinde Filistinli tutukluların dayak, köpek saldırısı, uzun süreli stres pozisyonları ve cinsel saldırı dahil olmak üzere yaygın bir şekilde istismar edildiğini açıkladı. Britanya Maliye Bakanı Jeremy Hunt bugün 27 milyon işçi için ulusal sigortada indirim yapılacağını açıklarken "çalışmanın karşılığını verme" ve "daha fazla fırsat ve daha fazla refah" sağlama sözü verecek. Donald Trump, Cumhuriyetçilerin Süper Salı önseçimlerinde büyük bir başarı göstererek delegeleri topladı ve Kasım ayında Başkan Biden ile olası bir rövanş maçına giderken 15 eyaletin tamamını silip süpürecek konuma geldi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post'a göre; Ukrayna savaş için asker bulmakta zorlanıyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ile bir araya gelerek Refah'ta herhangi bir kara operasyonundan önce "sivillerin korunması ve insani durumun ele alınması için inandırıcı ve uygulanabilir bir plana" ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin eşcinsel evliliğe izin veren dönüm noktası niteliğindeki yasaya karşı tepkisi sürüyor. Bölgesel piskoposluk, reformu destekleyen iki yerel milletvekiline dini yasak getirdi.

6 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | BM raporu Filistinli mahkumların "İsrail tarafından istismar edildiğini" söylüyor

Bir BM iç raporu, İsrail gözaltı merkezlerinde Filistinli tutukluların dayak, köpek saldırısı, uzun süreli stres pozisyonları ve cinsel saldırı dahil olmak üzere yaygın bir şekilde istismar edildiğini açıkladı.

UNRWA tarafından hazırlanan rapor, büyük ölçüde UNRWA personelinin insani yardım desteği sağladığı Aralık ayından bu yana Kerem Şalom sınır kapısında serbest bırakılan Filistinli tutuklularla yapılan görüşmelere dayanıyor.


The Times | Jeremy Hunt, 900 sterlinlik vergi indirimi ile seçmenleri kazanmaya çalışıyor

Britanya Maliye Bakanı Jeremy Hunt bugün 27 milyon işçi için ulusal sigortada indirim yapılacağını açıklarken "çalışmanın karşılığını verme" ve "daha fazla fırsat ve daha fazla refah" sağlama sözü verecek. 

İndirim önlemi önümüzdeki ay yürürlüğe girecek.

Gelir vergisinde indirime gitmeme kararı alan Hunt, ulusal sigorta kesintisinin, Kasım ayındaki sonbahar açıklamasında duyurulan önceki ulusal sigorta kesintisiyle birleştirildiğinde ortalama bir işçi için 900 pound değerinde olduğunu söyleyecek.


The New York Times | Trump ve Biden, Süper Salı'dan zaferle çıktı

Donald Trump, Cumhuriyetçilerin Süper Salı önseçimlerinde büyük bir başarı göstererek delegeleri topladı ve Kasım ayında Başkan Biden ile olası bir rövanş maçına giderken 15 eyaletin tamamını silip süpürecek konuma geldi.

Trump, Salı günü ikinci ve üçüncü en büyük delege sayısına sahip eyaletler olan Teksas ve Kuzey Carolina da dahil olmak üzere Nikki Haley'i her eyalette mağlup etti. 

Ancak ne Trump ne de Biden Salı günü kendilerini partilerinin muhtemel adayları yapmaya yetecek kadar delege kazanamadı. 


The Washington Post | Zelenski savaş devam ederken asker bulmakta zorlanıyor

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post'a göre; Ukrayna savaş için asker bulmakta zorlanıyor.

Gazete, uluslararası ortaklarına, gerekli silah ve diğer desteğin verilmesi halinde Ukrayna'nın savaşın üstesinden gelebileceğini vaat etmesine rağmen Zelenski ve üst düzey askeri komutanlarının, Rusya'nın devam eden saldırılarına karşı savunmak için kritik öneme sahip binlerce yeni askeri askere alma ya da silah altına alma konusunda net bir plan ortaya koyamadıklarını yazdı. 


Al Arabiya | Pentagon şefinden Gantz'a: Refah operasyonlarından önce inandırıcı bir plan olmalı 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ile bir araya gelerek Refah'ta herhangi bir kara operasyonundan önce "sivillerin korunması ve insani durumun ele alınması için inandırıcı ve uygulanabilir bir plana" ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Gantz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun muhalefetine rağmen üst düzey Amerikalı yetkililerle görüşme turunun bir parçası olarak Washington'daydı. Pazartesi günü Başkan Yardımcısı, Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi.


eKathimerini | Korfu'daki kilise yetkilileri eşcinsel evliliği destekleyen yerel politikacılara dini yasak getirdi

Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin eşcinsel evliliğe izin veren dönüm noktası niteliğindeki yasaya karşı tepkisi sürüyor. Bölgesel piskoposluk, reformu destekleyen iki yerel milletvekiline dini yasak getirdi.

Kuzeybatıdaki Korfu adasındaki kilise yetkilileri, iki muhalefet milletvekilini 15 Şubat'ta partiler arası destekle onaylanan yasaya oy vererek "en derin manevi ve ahlaki hatayı" işlemekle suçladı.