Dünya

Trump'tan kripto para borsasına eleştiri: Banka olmak istiyorlarsa, bankacılık lisansı almaları gerekir

ABD Başkanı Donald Trump, Facebook’un yeni kripto para birimi Libra hakkında açıklama yaptı

12 Temmuz 2019 14:46

T24 Dış Haberler
Derleme: Demet Kamburoğlu

ABD Başkanı Donald Trump Facebook’un yeni kripto para birimi Libra, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri hakkında eleştiride bulundu.

Facebook, 2020’de kendi şirketlerine ait global bir kripto para birimi oluşturacaklarını ve para birimini Mastercard, PayPal, Uber Teknolojileri dahil 28 şirketle kurduğu partnerlik çerçevesinde yöneteceğini açıkladı. Partner şirketlerin arasında, herhangi bir banka bulunmadı.

"Kripto paralar, gerçek para niteliği taşımıyor"

Trump, kripto para şirketlerine banka olmak istemeleri durumunda bankacılık lisansına başvurmalarını tavsiye etti.

Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “Gerçek para niteliği taşımayan ve değerleri oldukça değişken olan Bitcoin’in veya diğer kripto para birimlerinin hayranı değilim” diyerek dijital para birimlerine dair tavrını ortaya koydu.

Trump sözlerine, “Facebook banka olmak istiyorsa, bankacılık lisansı almalı ve ulusal veya uluslararası diğer tüm bankalar gibi bankacılık yönetmeliklerine tabi olmalı” diyerek eklemede bulundu.

ABD Merkez Bankası uyarıda bulunmuştu

İngiliz gazetesi The Guardian’da yer alan habere göre henüz Facebook, Maliye Bakanlığı veya ABD Merkez Bankası’ndan Trump’ın bu yorumlarına dair bir cevap gelmedi.

Trump’ın dijital para birimlerine dair yorum yapmasından bir önceki gün ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell; kişisel bilgilerin gizliliği, kara para aklama iddiaları, müşteri haklarının korunması gibi şüpheler giderilmediği sürece Facebook’un Libra adlı kripto para biriminin "uzun ömürlü" olamayacağını söylemişti.

Powell, ABD Merkez Bankası’nın kripto para projelerini takip etmesi için bir çalışma grubu oluşturduğunu ve bu konuda diğer hükümetlerin merkez bankalarıyla ortaklaşa çalıştıklarını belirtti.

Dünya çapında en çok bilinen dijital para birimi Bitcoin, 2008’de devletler ve bankalar tarafından yönetilen para birimlerine alternatif olarak piyasaya sürülmüştü. Kurulduğundan bu yana; kripto para birimi ticareti ve borsası genel olarak denetimsiz kaldı. Dijital para piyasası; kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanının sağlanması gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı.