Dünya

Trump, sosyal medyada üzerinde oynanmış görüntüleri paylaştı; Twitter, tweete 'manipüle edilmiş medya' uyarısı koydu

19 Haziran 2020 07:18

 T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından daha önce CNN'de yayımlanmış bir video-haberin üzerinde oynanmış halini paylaştı. Twitter, Trump'ın paylaşımına "manipüle edilmiş medya" uyarısı yerleştirdi.

Trump'ın paylaştığı üzerinde oynanmış görüntülerde beyaz bir çocuğun siyah bir yaşıtını kovaladığı görülüyor. Videonun altında sonradan yerleştirilmiş bir CNN logosu ve son dakika bandı görülüyor. Bantta önce "Korkmuş çocuk, ırkçı bebekten kaçıyor" ifadeleri, daha sonra "Irkçı bebek büyük ihtimalle Trump seçmeniydi" yazısı görülüyor. "Gerçekte olanla" yazısının ardından video iki çocuğun birbirine koşarak sarıldığını ve daha sonra oyun için birbirini kovaladığı görülüyor. Trump'ın paylaştığı videonun sonunda da, "Problem ABD değil, problem yalan haberler" mesajı veriliyor.

Paylaşıma yaklaşık 2 saat içinde Twitter tarafından "manipüle edilmiş medya" uyarısı yerleştirildi. Uyarıda CNN'in bu haberi gerçekte bu biçimde vermediği ve görüntülerin üzerinde oynandığı belirtildi. Twitter, bu tespitin gazeteciler tarafından da desteklendiğini bildirdi.

CNN'in resmî hesaplarından biri de Trump'ın paylaşımına yanıt vererek, "CNN bu haberi yaptı; gerçekte olanları aktardı. Sizin ırkla ilgili duruşunuz ve anket sayılarınızı da gerçekte olduğu gibi aktardık. Biz, çoçukları sömüren videolar paylaşmak yerine olguları haberleştirmeye devam edeceğiz. Sizden de aynısını bekliyoruz. Daha iyi olun" yazdı.

Trump, 28 Mayıs'ta sosyal medya platformlarının paylaşımlardan hukuki olarak sorumlu tutulmasını öngören bir kararname imzalamış ve "Twitter, saygın bir şirket olmasa ve hukuki hakkım olsa Twitter'ı da kapatırdım" demişti. Twitter daha önce Trump'ın, "Yağma başlarsa kurşunlar yağmaya başlar" ifadelerini içeren paylaşımına, "şiddeti yüceltiyor" uyarısı eklemişti. Twitter, daha önce de Trump'ın seçim sitemi ile ilgili bazı paylaşımlarını bayraklamıştı.