Dünya
BBC Türkçe

Trump Mar-a-Lago gizli dosya davası: Yargıç, duruşma tarihini 20 Mayıs olarak belirledi

21 Temmuz 2023 21:35

Mahkeme, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın gizli belgeleri kötüye kullandığı iddiasıyla gelecek yıl baharda yargılanacağına karar verdi.

Yargıç Aileen Cannon davayı 20 Mayıs olarak belirledi. Trump, duruşmanın Kasım 2024 seçimlerinden sonra yapılmasını istemişti. Savcılar bu yıl istedi.

Yüksek profilli dava, tüm hızıyla devam eden seçim kampanyasıyla başlayacak.

77 yaşındaki Trump, Florida'daki evinde hassas dosyaların saklanması nedeniyle ciddi suçlamalarla karşı karşıya. Savcılar, onun görevden ayrıldıktan sonra gizli belgeleri yasadışı bir şekilde Mar-a-Lago'daki malikanesinde tuttuğunu ve hükümetin bunları geri alma çabalarını engellediğini söylüyorlar.

Eski cumhurbaşkanı, davayı seçim kampanyasını mahvetme girişimi olarak eleştirerek masumiyetini sürdürdü. Cuma günü, Trump tarafından atanan Yargıç Cannon, iki haftalık duruşmanın Florida, Fort Pierce'da yapılacağını söyledi.

Tutuklama için jüri üyeleri seçilecek

Savcıların Mar-a-Lago davasında mahkumiyet kararı alabilmeleri için jürinin kararının oybirliğiyle alınması gerekiyor. Jüri üyeleri, Bay Trump'ın 2020'de kazandığı birkaç ilçeyi içeren Fort Pierce bölümünden seçilecek.

Eski cumhurbaşkanı geçen ay Miami'deki bir mahkemede 37 federal suçtan suçsuz olduğunu iddia etti. Her iki tarafın avukatları, bu hafta başlarında Fort Pierce mahkemesinde davanın ne zaman yapılması gerektiğini tartıştı.

Savcılar, delillerin karmaşık olmadığını ve duruşmayı ertelemeye gerek olmadığını söylediler. Aralık ayında başlamasını istediler. Ancak Trump'ın avukatları, davanın "olağanüstü" doğasının hazırlanmak için daha fazla zaman gerektirdiğini savundu.

Kasım 2024 seçimlerinden önce müvekkillerinin adil yargılanamayacağını söylediler. Kamuoyu yoklamaları, Trump'ın Demokrat adaya, büyük ihtimalle gelecek yıl ABD Başkanı Joe Biden'a meydan okuyacak olan Cumhuriyetçi parti adayı olma yarışında en önde giden isim olduğunu gösteriyor.

Gelecek yıl Trump için önemli tarihler

15 Ocak: Cumhuriyetçi seçmenler, ilki Iowa'da yapılacak olan sözde ön seçimlerde eyalet eyalet partilerinin başkan adayını seçme sürecine başlayacak.

5 Mart: Kaliforniya ve Teksas dahil 14 eyalette seçmenlerin sandık başına gittiği Süper Salı. Aday muhtemelen bu noktada gayri resmi olarak onaylanacak.

20 Mayıs: Bay Trump'ın gizli belgeler davasındaki ceza davası Florida'da başladı

15-18 Temmuz: Partinin başkan adayını resmen taçlandırmak için düzenlenen Ulusal Cumhuriyetçi Kongre Milwaukee, Wisconsin'de yapıldı

Mar-a-Lago davası, Trump'ın karşı karşıya olduğu çeşitli yasal zorluklardan biridir. Nisan ayında, New York eyaletinde ticari kayıtlarda tahrifat yapmakla suçlandı. Trump bu hafta, iki yıl önceki ABD Kongre Binası isyanıyla ilgili bir federal soruşturma ve 2020 seçim sonuçlarına itiraz etme çabalarıyla bağlantılı olarak yakında tutuklanmayı beklediğini duyurdu.

25 Mart 2024'te yargılanacak

Georgia, Atlanta'daki eyalet savcıları, eski başkanın üç yıl önce o eyalette sandık sonuçlarını bozma girişimleriyle yasayı çiğneyip çiğnemediğini de araştırıyorlar.

Adalet Bakanlığı tarafından atanan özel savcı Jack Smith, Capitol isyanı ve Mar-a-Lago dosyalarıyla ilgili ikiz soruşturmalara liderlik ediyor.

Geçen ay bir iddianamede, savcıları, Trump'ın görevden ayrıldığında, yaklaşık 300 gizli belgeyi Palm Beach'teki okyanus kıyısındaki evine götürdüğünü iddia etti. Hassas belgeleri balo salonu ve banyo da dahil olmak üzere birkaç yerde sakladığını söylüyorlar.

Savcılara göre, Trump kişisel yardımcısı Walt Nauta'ya gizli dosyaların bulunduğu kutuları federal müfettişler onları aramaya gelmeden önce tesisteki bir depodan taşımasını da söyledi. Nauta da davada suçlanıyor ve suçsuz olduğunu iddia etti.

New York'ta Trump, yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a sus payı ödemelerini gizlediği iddiasıyla iş kayıtlarını tahrif etmekten 34 ağır suçla karşı karşıya.

Eski cumhurbaşkanı bu davada 25 Mart 2024'te yargılanacak.

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir