Dünya

Trump, Macron'u İran'a 'karışık sinyaller göndermekle' suçluyor

Tahran- Washington gerilimi devam ediyor

09 Ağustos 2019 11:03

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u olası müzakereler konusunda İran'a 'karışık sinyaller göndermekle' suçladı. Trump, kimsenin ABD adına İran'la konuşmasına izin vermeyeceğini söyledi. 

Trump, Twitter üzerinden yayımladığı mesajde şu ifadelere yer verdi: "İran ciddi bir finansal kriz içinde. Umutsuz bir şekilde ABD ile konuşmak istiyorlar fakat onlara Fransa Cumhurbaşkanı Macron dahil olmak üzere birilerinden 'karışık sinyaller' yollanılıyor. Emmanuel'in kötü bir niyeti yok bunu biliyorum fakat ABD dışında kimse ABD yerine konuşma hakkına sahip değil. Kimse, hiçbir formda, hiçbir şekilde, bizi temsil edemez" 

Beyaz Saray, Trump'ın tweet'leri hakkında bir yorum yapmazken bu haftanın başında Macron'un İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile bu ayın G7 Zirvesi'nde buluşacağına dair haberler akla geldi. Fransız bir diplomat ise konu hakkında yorum yapmadı. 

Avrupalı liderler Tahran ve Washington arasındaki gerilimin çözülmesi için çalışıyor. ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilip İran'a yaptırımları yenilemesinin ardından gerilim tırmandı. İran'ın anlaşmadaki taahütlerinden çekilmeye yönelik adımları devam ediyor. Krizin bu ay yapılacak G7 Zirvesi'nde yeniden masaya yatırılması bekleniyor.