Dünya

Trump, kendi "ırkçı" söylemini sloganlaştıran destekçileriyle arasına mesafe koydu

Trump'ın destekçileri İlhan Omar aleyhinde "Onu geri gönder" şeklinde tezahürat yapmıştı

19 Temmuz 2019 08:12

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump, kendi partisinden gelen tepkinin ardından destekçilerinin Temsilciler Meclisi (TM) üyesi İlhan Omar'a aleyhinde attığı sloganlardan memnun olmadığını söyledi. 

Geçen günlerde yapılan bir mitingde Trump'ın destekçileri Somali doğumlu Müslüman Omar hakkında "Onu geri gönder" şeklinde tezahüratlar yapmıştı ve ABD başkanı destekçilerini durdurmamıştı.Trump'ın destekçilerinin attığı slogan ABD Başkanı'nın geçen pazar 4 azınlık Kongre üyesi hakkında yaptığı "Memnun değilseniz ülkenize dönün" paylaşımından atıfta bulunuyordu. 

New York Times'ın haberine göre Cumhuriyetçi Partililer, Kuzey Carolina eyaletindeki mitingde olanların partiye 2020 başkanlık seçimlerinde zarar verebileceğini düşünüyor. Habere göre birçok Cumhuriyetçi Kongre üyesi ve Trump'ın kızı İvanka, mitingde olanlarla arasına mesafe koymasını istedi.

Bu gelişmelerin ardından Trump basın mensuplarına destekçilerin attığı sloganı onaylamadığını söyledi. Mitingde çekilen görüntülerde  destekçilerin sloganı atmaya Trump'ın Omar'ı kınadıktan sonra başladığı duyuluyor. Trump, bu tezahüratlar başladıktan sonra kafasını eğip 10 saniyeden fazla süre boyunca konuşmuyor ve tezahüratları durdurmak için hiç bir şey yapmıyor.

Trump, "Sloganı ben değil, onlar attı" dedi.

Ne olmuştu?

Trump pazar günü Kongre üyeleri İlhan OmarAlexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley ve Rashida Talib hakkında şöyle bir paylaşımda bulundu: 

"Hükümetleri tam anlamıyla felaket olan, dünyanın en kötü, en yozlaşmış ülkelerinden gelen 'ilerlemeci' Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi kadınların, ABD gibi dünyanın en güçlü ve harika milletine hükümetin nasıl işleyeceğini söylemeye çalışması çok ilginç.

Neden geldikleri tamamiyle bozulmuş ve suç dolmuş yerlere dönüp oraları düzeltmiyorlar? Sonra döner bize nasıl yapıldığını gösterirler. Bu yerlerin sizin yardımınıza ihtiyacı var.

Eminim Nancy Pelosi, gitmeniz için seyahat ayarlamalarınızı yapmaktan memnun olacaktır"

Trump, bu paylaşımın büyük tepki görmesine rağmen konu hakkındaki söylemlerini sürdürmüştü. ABD Başkanı salı günü yaptığı paylaşımda, "Bizim ülkemiz özgür, güzel ve çok başarılı. Eğer ülkemizden nefret ediyorsan, veya burada mutlu değilsen terk edebilirsin" yazdı. 

Omar, Pressley, Ocasio-Cortez ve Tlaib pazartesi günü yaptıkları ortak basın toplantısında "Oyuna gelmeyin. Trump sadece bizi değil, çok sayıda insanı ötekileştirip susturmaya çalışıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Temsilciler Meclisi salı günü Trump'ı dört azınlık Kongre üyesine yönelik söylemleri sebebiyle kınamıştı ve paylaşımları ''ırkçı'' olarak nitelendirmişti.

Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Al Green, Trump'ın bu yorumlardan sonra azledilmesi için bir yasa tasarısı hazırlamıştı ancak Temsilciler Meclisi tasarıyı reddetmişti.