Dünya

Trump: ABD üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrencilere yeşil kart verilmeli

"İyi okullardan mezun insanları kaybediyor olmamız çok üzücü"

21 Haziran 2024 11:08

T24 Dış Haberler

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışını kazanan Donald Trump, kasım ayında yapılacak seçimlerde başkan seçilmesi durumunda ABD üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrencilere yeşil kart vereceğini söyledi. 

Perşembe günü bir podcastte Silikon Vadisi teknoloji yatırımcılarının sorularını yanıtlayan Trump, ABD'ye "yetenekli insan getirmeyi" kolaylaştıracağını söyledi.

Sert göçmen karşıtı söylemleri birçok politikasının temelini oluşturan Trump, ABD'de bir üniversiteden mezun olanların ABD'de kalma hakkı olması gerektiğini savundu. 

Trump, "Harvard'dan, MIT'ten veya daha az başarılı ama yine de çok iyi olan okullardan mezun insanları kaybediyor olmamız çok üzücü. Bence diplomanıza ek, otomatik olarak yeşil kart almalısınız. Bu uygulama yüksekokulları da kapsamalı" dedi. 

Yeşil kart, yabancı ülke vatandaşlarına süresiz olarak ABD'de kalma ve çalışma hakkı veriyor. ABD'de süresiz bulunma hakkı, bu kişilerin vatandaşlık almasının da önünü açıyor.

"En iyi okullardan mezun olup burada kalmayı çok isteyen insanlar biliyorum" diyen Trump, "Hindistan'a, Çin'e geri dönüyorlar. Orada basit bir şirket kurup milyarder oluyorlar ve binlerce insana istihdam sağlıyorlar. Bunları burada yapıyor olabilirlerdi" diye devam etti. 

Geçmişte "göçmenlerin ülkenin kanını zehirlediğini" söyleyen Trump, kasım ayında yapılan seçimlerde tekrar seçilip Beyaz Saray'a dönerse ABD tarihinin en büyük sınır dışı sürecini başlatacağını söylemişti.