Gündem

TRT'nin 169 çalışanı tasfiye ederek farklı kurumlara atama kararı yargıdan döndü

03 Haziran 2020 12:19

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nda (TRT) “İstihdam Fazlası Personel” (İFP) olarak belirlenen 169 çalışan, 2019 Mayıs ayında TRT bünyesinden tasfiye edilerek farklı kurumlara atanması kararı yargıdan döndü. Farklı illerdeki idare mahkemeleri, dava açan 7 personeli haklı bularak göreve dönmelerine karar verdi.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da, birbirinden farklı dairelerdeki idare mahkemeleri, TRT bünyesinden tasfiye edilen çalışanlar A.T.T., E.L.Ö., F.B., N.K., V.Ç., H.H.T., Ş.B.S’nin lehine karar verdi. Mahkemelerce yazılan kararlarda, “Açıkça hukuka aykırı bulunan ve uygulanması halinde telafisi güç zararlara yol açabilecek nitelikte olduğu sonucuna varılan dava konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Mahkemeler, TRT Yönetim Kurulu’nun takdir yetkisini hukuka aykırı kullandığına dikkat çekti.

"Kriterler objektif değil"

Ayrıca, mahkemelerce, TRT’ye “bu personeli hangi kriterlere göre İFP olarak belirlediği” de soruldu. Alınan yanıtta personelin değerlendirilmesi için 9 kriter (mevcut göreve uyum, teknoloji kullanımı, kurum değerlerine uygunluk, görev bilinci, takım çalışmasına yatkınlık, iletişim becerisi, kendini geliştirme, problem çözme, değişime açıklık) belirlendiği, bu kriterlere göre (-2) çok başarısız, (-1) başarısız, (1) başarılı, (2) çok başarılı şeklinde puanlama yapılarak eksi puan alanların istihdam fazlası personel olarak belirlendiğine dikkat çekildi. Ancak mahkeme, bu kriterlerin objektif değerlendirmelerle yapılmadığını belirterek 7 personelin eksi puan almamasına karşın İFP’ye çıkarıldığını da tespit etti.