Gündem

TRT'de programların yüzde 39'u kurum dışı yapılıyor

27 Ekim 2019 08:14

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan, TRT’ye ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi. Oktay, “TRT kanallarında, 2018 yılında, 2 milyon 648 bin 259 dakika kurum içi, 1 milyon 677 bin 939 dakika kurum dışı program yayımlandığını” belirterek “Buna göre kurum içi yapımların yayın oranı yüzde 61, kurum dışı programların yayın oranı ise yüzde 39’dur” dedi.
Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. "Kurumun bir yandan kadrolu ve tecrübeli personel sayısını azaltırken, diğer yandan sürekli dışarıdan hizmet alımı yaptığını” belirten Kerestecioğlui önergesinde Sayıştay raporlarına da yer verdi.
 
"Özel uzmanlık"

Kerestecioğlu’nun önergesini yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, TRT’ye ilişkin dikkat çeken şu bilgileri paylaştı:

“Kanallarda yayımlanan programların büyük bir kısmı iç yapımlardan oluşmaktadır. Ancak özel uzmanlık gerektiren kanalların yanı sıra farklı dil ve bölgelere yayın yapan kanalların varlığı bazı programların kurum dışında yapılmasını gerekli kılmaktadır. Dünya çapında yayın yapan kurum, diğer ülkelerdeki örneklerinde olduğu gibi program temini için kurum dışı yapımlar, ortak yapımlar, lisanslamalar gibi yöntemlere de başvurabilmektedir.”

Oktay, Adana milletvekili Kemal Peköz’ün önergesine de “Kurumdan 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren 1823 kişi emekli olmuştur. Son bir yıl içerisinde kuruma 22 kişi naklen geçiş yapmıştır” yanıtını verdi.