Gündem

Translara karşı işlenen nefret suçları Meclis gündeminde

CHP'li Tanrıkulu, şiddet ve nefret söylemi için Meclis araştırması istedi

25 Temmuz 2019 13:52

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, trans kadın Didem Akay'ın yaşamına son vermesi sonrası translara yönelik şiddet ve nefret söyleminin önüne geçilmesi için Meclis araştırması istedi.

Tanrıkulu verdiği araştırma önergesinde genel olarak LGBTİ+’ların toplumda ötekileştirildiğine, psikolojik, fiziksel şiddete maruz bırakıldıklarına, hayatlarının ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çekti.  2009-2014 yılları arasında 34 trans kadının yaşamını kaybettiğini belirten Tanrıkulu, son olarak yakılarak katledilen trans kadın Hande Kader’in yakın arkadaşı Didem Akay’ın intiharının şiddet ve nefretin varabileceği boyutları gösterdiğini söyledi. Tanrıkulu, LGBTİ+’ları kullanmış oldukları sosyal medya hesapları üzerinden hedef gösterme, aşağılama, tehdit gibi yollarla sindirmeye çalışanların görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.

Konu ile yapılan şikâyet ve başvuruların nasıl neticelendiğinin kamuoyu ile paylaşılmasını isteyen Tanrıkulu, transların yaşam hakkının göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Tanrıkulu, toplumda transların baskı, şiddet,  nefret söylemi ve tehditlere maruz bırakılarak yaşamlarına son vermesinin önüne geçilmesi ve transları hedef göstererek aşağılama, tehdit gibi yollarla sindirmeye çalışanlar ile ilgili olarak gerekli yasal işlemlerin başlatılması ve benzer ölümlerin, intiharların önüne geçilmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.