Ekonomi

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Güldal: Un ve yem fiyatları için yapılan düzenleme Mayıs 2023'e kadar devam edecek

2021 yılında un sanayicilerine piyasa fiyatlarının altında ekmeklik buğday satışı yapılmıştı

24 Haziran 2022 11:21

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, ekmek ve et fiyatlarındaki artışı frenleyebilmek için yapılan un ve yem regülasyonunun yani un ve yem fiyatları için yapılan düzenlemenin Mayıs 2023'e kadar devam edeceğini söyledi.

2021 yılında un sanayicilerine piyasa fiyatlarının altında yapılan ekmeklik buğday satışı sayesinde ekmek fiyatlarındaki artışa müdahale edildi. Yeni hasat döneminde son bulması planlanan uygulamanın enflasyon nedeniyle devam etmesine karar verildi. Ekmek fiyatlarındaki artış Mayıs 2023'e kadar korunmaya çalışılacak.  

"Hububat alım primleri, Ekim ayında yani hasat döneminin bitimiyle birlikte ödenecek"

TBMM kit komisyonuna bilgi veren Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, yeni bir çalışma başlattıklarını ve ekmek fiyatlarının yükselmesini önlemek için yapılan un regülasyonunun yani un fiyatlarındaki dengesizliği gidermek için yapılan düzenlemenin 2023 mayıs ayına kadar devam edeceğini açıkladı. Bu amaçla 411 un işletmesiyle taahhütlerini alarak anlaşma yapıldığı bilgisini verdi. 2022 alım fiyatlarının açıklandığını da hatırlatan Güldal, ekmeklik ve makarnalık buğdayda 1000 TL, arpada da 500 TL hububat alım primlerinin, Ekim ayında yani hasat döneminin bitimiyle birlikte ödeneceğini açıkladı.

"Yem fiyatları için çalışma yürütüyoruz"

Güldal, kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın maliyetlerini azaltmak ve yem fiyatlarını dizginleyebilmek için de düzenleme yürüttüklerini açıkladı. Ukrayna-Rusya probleminin çözülmesi veya tahıl koridorunun sağlıklı işlemesinin, hem ihtiyacı olan ülkelerin arz güvenliğine katkı sağlayacağını hem de dünya tarımsal emtia fiyatlarının daha dengeli seyretmesine katkı sağlayacağını söyledi.