Gündem

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'nda AKP istifası: Böyle bir zafiyetin ve yanlışın içinde olamazdık

05 Kasım 2019 14:20

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin AKP’li meclis üyeleri Dilek Yıldız Büyükdağ, Sema Yeşilçimen ve Çile Özkül, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ndan adı ve logosunu gerekçe göstererek istifa etti.

Egepostası'nın haberine göre komisyonda yer alan AKP Meclis üyeleri Dilek Yıldız Büyükdağ, Sema Yeşilçimen ve Çile Özkul toplumsal hassasiyetlerin dikkate alınmaması ve değişiklik önerilerinin ısrarla karşılık bulmamasını gerekçe göstererek komisyon üyeliklerinden istifa etti. Aynı zamanda AKP Kadın Kolları İl Başkanlığı görevini yürüten Meclis üyesi Dilek Yıldız Büyükdağ, istifaların ardından yaptığı açıklamada toplumsal hassasiyetleri, Türk milletinin manevi değer ve ahlak anlayışının hiçe sayıldığı bir uygulamanın, bir ayıbın parçası olmayacaklarını söyledi.

"İzmir'in dört bir yanını bu ayıpla donattı"

AKP Kadın Kolları İl Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, “Tunç Soyer’in tüm Türkiye’de ‘Kadın Erkek Eşitliği’ adı altında hayata geçirilen komisyonun adı İzmir’de ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ olarak değiştirmesine” şerh koyduklarını belirterek şöyle konuştu: 

"Bu da yetmedi baktık ki yine bizlere sormadan hazırladığı logo, toplumsal hassasiyetlerde karşılığı olmayan, aile birliğini zedeleyici grupların kurumsal logoları ile aynı. Buna da itiraz ettik ve değişiklik istedik. Ancak tüm çabalarımız havada kaldı. Sayın Soyer bildiğini okudu ve İzmir'in dört bir yanını bu ayıpla donattı. Israrını, geri adım atmamasını, hatta buna karşı çıkan tüm kesimlere kulaklarını tıkamasını anlayamadık. Çünkü gerçekten dikkate alınmayacak bir mesele değil. Üstelik İzmirli hemşerilerimizin demokratik değerlerle birlikte ahlaki değerlere olan bağlılıkları da görmezden gelinmiş oldu. Böyle bir zafiyetin ve yanlışın içinde olamazdık. Bu nedenle de Meclis Üyesi arkadaşlarım Sema Yeşilçimen ve Çile Özkul ile birlikte komisyon üyeliklerimizden istifa ettik. Kimsenin yaşam tarzına ve tercihlerine karışamayız. Ama bunun kamu kurumu eliyle özendirilmeye çalışılmasına karşı çıkarız.” 

Büyükdağ, istifa açıklamasında geçtiğimiz Haziran ayında, İzmir Büyükşehir Belediye BaşkanıTunç Soyer’in İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için paylaştığı dayanışma mesajı hakkında “Biz AK Parti Grubu olarak başından bu yana yapılmak isteneni gördük. Çok geçmeden Sayın Soyer’in bu güruhun sözde onur yürüyüşlerine destek vermesi de bizi doğruladı. Bu türlü yaşam şekillerini, çarpık eğilimleri normalleştirmeye çalışmak çözüm bekleyen bir sorunun da üstünü örtmek anlamına geliyor” diyerek LGBTİ+’ların “çözüm bekleyen bir sorun” olduğunu iddia etti.

Ne olmuştu?

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde yapılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı’nın üçüncü oturumunda AKP’li üye Hüsnü Boztepe, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği logosuyla ile ilgili ben o zaman da söylemiştim; siz direkt LGBTİ+ olan renkleri koyacaksınız demiştim, burada da bu rengi görüyorum. Bunu İzmirlilere saygısızlık olarak görüyorum” diye konuşmuştu.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'nun logosunu “LGBTİ+ simgesi”ne benzeten Dilek Yıldız Büyükdağ ise “amaç kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanına eşit katılımı denilirken yapılan logo çalışması maalesef farklı grupların logosuyla aynıdır” demişti.