Gündem

Toplu sözleşme görüşmelerinde hükûmetle anlaşamayan Memur-Sen 81 ilde açıklama yaptı

20 gün süren müzakereler sonunda uzlaşma çıkmayınca Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’ne başvuru aşamasına gelindi

26 Ağustos 2019 12:10

Memur Sendikaları (Memur-Sen) Konfederasyonu üyeleri, 1 Ağustos'ta başlayan ve 21 Ağustos itibarıyla uzlaşmazlıkla sonuçlanan 5'inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin Kamu Hakem Kuruluna taşınmasının ardından 81 ilde ortak basın açıklaması düzenledi.

"Emeğe Kıymet, Adalete Davet" çağrısıyla gerçekleştirilen basın açıklaması, Ankara'da Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'nda yapıldı. Kalabalık, ellerindeki pankart ve dövizlerle, toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasına tepki gösterdi. Gruptakiler, "Sadece hakkımızı istedik, çok mu?", "Fazla çalışmamızın karşılığını istedik" yazılı dövizler taşıdı.

Memur- Sen Ankara İl Temsilcisi Ali Yaz, hükümet ile gerçekleştirilen pazarlık sürecinde Memur-Sen'in büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Yaz, kamu görevlisinin memnuniyetinin milletin memnuniyeti olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Milyonlarca insanı ilgilendiren ve fakat Kamu İşveren Heyetinin, konfederasyonumuza sunduğu teklifte 'yok' saydığı bütün tekliflerimizin Hakem Kurulu tarafından dikkate alınmasını istiyoruz. Biz Hakem Kurulundan, refahın tabana yayılmasını, gelir dağılımında adaletin sağlamasını istiyoruz. Biz, refahtan pay, paylaşımda adalet istiyoruz. Biz, kamu görevlilerinin yaşam standardını yükseltecek, emeğin hakkını takdir edecek bir karar bekliyoruz. Biz Hakem Kurulundan; elektrik ve doğalgaz zamlarının art arda yaşandığı, ulaşım ve barınma giderlerinin yükseldiği, enflasyonun tahmin ve hedeflerin üzerinde çıktığı, alım gücünün düştüğü, pek çok gider kaleminde artış yaşandığı bir süreçte bütün parametrelerin dikkate alındığı adil ve hakkaniyetli bir hüküm bekliyoruz."

Açıklamanın İstanbul'daki adresi Aksaray metro istasyonu önü oldu.

Ne olmuştu?

Hükûmet ve memur sendikaları arasında 20 gün boyunca süren müzakereler sonunda uzlaşma çıkmayınca Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’ne başvuru aşamasına gelindi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tutulan uyuşmazlık tutanağında uzlaşılan maddelere yer verilmedi. 

Hükûmet ve memur sendikaları arasında yapılan 5’inci Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri 1 Ağustos tarihinde başlayarak 20 Ağustos itibarı ile sona erdi. Kamu İşveren Heyeti memura 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için yüzde 3+3’ten yukarı zam vermeyince masadan uzlaşma çıkmadı.

Memur-Sen, toplu sözleşme görüşmeleri öncesi yaptığı açıklamada taban aylığa seyyanen 200 TL, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, 2. yıl yüzde 2 refah payı talep etmişti.