Türkiye’de toplanan inek sütü miktarı mayıs ayında yıllık yüzde 0.6 düşüşle 910 bin 757 tona geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre:
Mayıs ayında inek peyniri üretimi 62 bin 295 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.1 azalırken, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri de yüzde 5.9 azalarak 5 bin 239 tona geriledi.
Aynı dönemde, ticari süt işletmelerinin içme sütü üretimi 142 bin 166 ton olarak gerçekleşerek mayıs’ta geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 0.6 azaldı.
Yoğurt üretimi 105 bin 331 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.2 artarken ayran üretimi ise 54 bin 413 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.1 azaldı.
Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3.4, protein oranı da ortalama yüzde 3.2 oldu.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2.6 yükseldi.
Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı ise mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.6 azaldı.