Gündem

Kadın Dernekleri Federasyonu, Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Temmuz Raporu'nu açıkladı

10 Ağustos 2023 14:11

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKFD), Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Temmuz 2023 Veri ve Analiz Raporu'nu yayımladı. Temmuz'da yardım hattına 369 çağrının geldiği, bunlardan 97'sini şiddet ihbarlarının oluşturduğu belirtilen raporda, "Temmuz ayı içerisinde Ev içi Şiddet Acil Yardım Hattı’na ihbarı gelen ve yeni kayıt açılan toplam 97 şiddet vakasının 70’i ev içi şiddet ihbarıdır. Bu şiddet ihbarlarının 49’u eş şiddeti ihbarlarıdır. 14 çağrı sığınak talebinde bulunmuştur. Acil müdahale gerektiren 9 vaka ihbarı olmuştur. 71 çağrıya hukuki bilgilendirme yapılmıştır. 32 çağrı karakola, 25 çağrı ise barolara yönlendirmiştir" denildi.

Raporda, TKFD tarafından yürütülen Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı'nın 1-31 Temmuz 2023 arasında toplam 369 çağrı aldığı bildirildi. Raporda, "Bu çağrıların 63’ü İstanbul’dan geldi. İstanbul’u, Ankara 35, Antalya 15 çağrıyla izlemiştir. Bu iller dışında toplam 24 ilden çağrı gelmiştir. Bu iller şöyle sıralanmaktadır: Adana: 9, Ankara: 35, Antalya: 15, Aydın: 9, Balıkesir: 1, Bursa: 4, Denizli: 1, Diyarbakır: 4, Erzurum: 1, Eskişehir: 5, Gaziantep: 1, Hakkâri: 1, Hatay: 6, Mersin: 1, İstanbul: 63, İzmir: 11, Kayseri: 1, Kocaeli: 2, Konya: 1, Kütahya: 1, Malatya: 1, Manisa: 1, Muğla: 1, Tekirdağ: 3, Trabzon: 4, Ardahan:1, Karabük: 3" tespitleri yer aldı.

İstanbul'da en çok çağrının geldiği ilçe: Kağıthane

Raporda, şunlar kaydedildi:

"En çok çağrının geldiği İstanbul ilinde çağrıların ilçelere göre dağılımı ise şu şekilde olmuştur:

Ümraniye: 5, Üsküdar: 2, Pendik: 3, Avcılar: 1, Bahçelievler: 5, Bakırköy: 1, Başakşehir: 2, Bayrampaşa: 1, Beşiktaş: 1, Beyoğlu: 1, Esenyurt: 1, Fatih: 2, Gaziosmanpaşa: 2, Kağıthane: 23, Küçükçekmece: 6, Sarıyer: 1, Şişli: 1, Zeytinburnu: 1.

Çağrıların şehir ve ilçeler arasındaki dağılımı göstermektedir ki, şehirlerin gelişmişlik seviyeleri, sosyoekonomik durumları fark etmeksizin farklı şehir ve ilçelerden şiddet ihbar ve deprem yardım çağrıları gelmiştir.

6 Şubat depremleri dolayısıyla Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Temmuz 2023 Veri ve Analiz Raporu Temmuz 2023 verileri içerisinde afet bölgesindeki şehirlerdeki depremzedelerin yardım taleplerinin de yer aldığı belirtilen raporda depremle ilgili Temmuz 2023'te açılan yeni kayıt sayısının 1 olduğu ifade edildi.

Toplam 90 bin 538 çağrı

15 Ekim 2007’den günümüze ev içi şiddet hattına gelen toplam çağrı 90.538 olmuştur. Bu çağrılar içerisinde Türkiye’nin tüm illerinden gelen ihbarlarla birlikte çok sayıda ülkeden (Almanya, Fransa, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Hollanda, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Suriye, İsviçre, İran, Tunus, İngiltere, İsveç, Romanya, Libya, Japonya, Ukrayna, Gürcistan, Kenya, Kanada, Kazakistan, Yunanistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kıbrıs) gelen ev içi şiddet ihbarları yer almaktadır.

97 yeni şiddet vakasının 70'i ev içi şiddet

Temmuz ayı içerisinde Ev içi Şiddet Acil Yardım Hattı’na ihbarı gelen ve yeni kayıt açılan toplam 97 şiddet vakasının 70’i ev içi şiddet ihbarıdır. Bu şiddet ihbarlarının 49’u eş şiddeti ihbarlarıdır. 14 çağrı sığınak talebinde bulunmuştur. Acil müdahale gerektiren 9 vaka ihbarı olmuştur. 71 çağrıya hukuki bilgilendirme yapılmıştır. 32 çağrı karakola, 25 çağrı ise barolara yönlendirmiştir. Temmuz ayı içerisinde hatta gelen şiddet ihbarlarında belirtilen maruz kalanların yaşları 8-83 arasında değişmiştir.
Gelen aramalar göstermektedir ki, ev içi şiddetin maruz kalanlarının büyük çoğunluğu
kadınlardır (%92,7). Bu oranı %2,5 ile kız çocukları izlemektedir. İhbar edilen şiddet vakalarının önemli çoğunluğu psikolojik ve fiziksel şiddet vakalarıdır (psikolojik şiddet %37,19; fiziksel şiddet %40,5). Bu şiddet türlerinin dışında gelen çağrıların %14,05’i sosyal şiddet, %3,3’ü cinsel şiddet ve %4,96’sı ekonomik şiddeti ihbar eden çağrılar olmuştur. Burada şunu belirtmekte fayda bulunmaktadır: Her ne kadar analiz yaparken şiddet türlerini birbirlerinden kavramsal olarak ayırmak kolayken, gerçek hayatta bu durum o kadar kolay olmamaktadır. Çoğu vakada birçok şiddet türü birlikte yer alabilmektedir, fakat bir ya da iki tanesi mağdur üzerindeki derin etkileri nedeni ile diğerinden öne çıkmakta ve mağdur tarafından  dile getirilmektedir."

"Fiziksel şiddet dışındaki şiddet türleri mağdurlar tarafından bilinmiyor olabilir"

"Aynı zamanda fiziksel şiddet dışındaki şiddet türleri mağdurlar tarafından bilinmiyor olabilir. Ayrıca, farklı şiddet türleri biliniyor olsa dahi ihbarda bulunmak, o konuda yardım talep etmek için yeterince acil ve ciddi bir durum olarak değerlendirilmiyor olabilir. Acil yardım hattına gelen çağrılar göstermektedir ki, kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramaktadır. Gelen çağrılar şiddetin en güvenli yer olduğunu varsaydığımız ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşler ve diğer aile bireyleri tarafından uygulandığını göstermektedir. Eşler %56,5 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmaktadır. Eşleri, %4,8 ile aile üyeleri ve yine %4,8 ile eski eşler takip etmektedir. Aile içerisinde genel anlamda anne, baba, ağabey, abla, kız ve oğlan çocuklar şiddet uygulayanlar olarak mağdurlar ya da ihbarda bulunanlar tarafından belirtilmiştir."