Gündem

Erdoğan’ın “sürtük” sözleriyle ilgili art arda suç duyuruları: "Bu dosyaların çok yakın takipçisi olacağız"

"Halka edilen hakaretlerin hepsi ilgililerinden tek tek sorulacak"

02 Haziran 2022 13:27

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu haftaki grup toplantısında Gezi direnişine katılanlar hakkında "sürtük, çürük" ifadelerini kullanmasına yönelik siyasi partiler, STK'lar ve barolar suç duyurusunda bulundu. Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), CHP,  Memleket Partisi,  İzmir Barosu söz konusu ifadeler için “Hakaret” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamalarıyla savcılığa başvurdu. 

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında “Hakaret” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Safiye Erdoğan başvuru sonrası; "AKP’gillerin reisi Tayyip Erdoğan'ın bu suçunu da kayıt altına aldırtıyoruz.” dedi.

Kadıgil,  Erdoğan’ın Gezi eylemlerine katılanlara ve Boğaziçi Köprüsü’ne pankart asan TİP milletvekillerine yönelik sözlerine karşı da suç duyurusunda bulundu.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada kullandığı “eşkıya”, “terörist”, “sürtük”, “siyasetçi kılıklı provokatör” sözleriyle Gezi eylemlerine katılan milyonlarca yurttaşı ve Boğaziçi Köprüsü’ne “Her yer Taksim, her yer direniş” yazılı pankart asan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile Milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık’ı hedef gösterdi.

HKP: AKP’gillerin reisi Tayyip Erdoğan'ın bu suçunu da kayıt altına aldırtıyoruz

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Safiye Erdoğan da Erdoğan hakkında yaptıkları suç duyurusunun ardından, Çağlayan Adliyesi'nin önünde şunları söyledi:

"Tarihin çöplüğünde, en utanç verici sayfalarında yerlerini garantileyenler ne yaparlarsa yapsınlar ne söylerlerse söylesinler halkımızın çıplak elle, bedenini siper ederek, canını ortaya koyarak yaptığı, bir tarih yazdığı şanlı Gezi isyanımızı kirletemezler. Zulüm, vurgun, soygun iktidarı AKP’giller ile onun reisinin Gezi öfkesi ve Gezi korkusu bitmiyor. Antiemperyalist kurtuluş savaşımızın ve hemen ardından kurulan Laik Cumhuriyetin kazanımlarının yok edilmesine, bu kazanımları halkımıza hediye eden Mustafa Kemal ve 1. Kuva-yi Milliye’cilere hakaretler edilmesine karşı bir isyandı.

Tüm dünyaya umut ve örnek olan şanlı Gezi isyanımız; insana, hayvana, doğaya, bitkiye düşman AKP’gillere karşı Türkiye Cumhuriyet tarihinin en kitlesel ve 79 ile yayılan en yaygın direnişiydi. İşte bugün burada Gezi direnişine katılan milyonlara terörist, eşkıya, çürük ve sürtük diyerek hakaret eden AKP’gillerin reisine karşı suç duyurusunda bulunuyoruz. Onuru yaşamdan değerli kılan gerçek devrimciler olarak AKP’gillerin reisi Tayyip Erdoğan'ın bu suçunu da kayıt altına aldırtıyoruz.”

Memleket Partisi'nden de suç duyurusu 

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleri üzerine suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

İnce, parti olarak yaptıkları suç duyusunu sosyal medyada yaptığı şu açıklama ile duyurdu: “Kendisine yapılan en ufak eleştiride bile soluğu mahkemede alan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında millete “sürtük, çürük” diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle Memleket Partisi olarak suç duyurusunda bulunduk.”

Kadın dernekleri de yarın suç duyurusuna hazırlanıyor 

 Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu başkanı Canan Güllü, Erdoğan hakkında kadınları hedef alarak sarf ettiği 'sürtük' sözü nedeniyle 03 Haziran 2022 tarihinde suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

İzmir barosu 7 Haziran'da adliyeye çağırdı 

İzmir Barosundan yapılan açıklamada, "Gezi'ye katılan yurttaşlara ‘sürtük’ diyecek kadar seviyesizleşen bir dil, en hafif tabiri ile her davranışıyla toplumumuza örnek olmaya çalışan Mustafa Kemal Atatürk'ün oturmuş olduğu Cumhurbaşkanlığı makamına yapılmış bir hakarettir" denildi. Baro, Erdoğan hakkında topluca suç duyurusunda bulunmak üzere tüm üyelerini 7 Haziran'da adliye önünde buluşmaya davet etti.

CHP'li Kılıç: Merak etmesin cezası olacak 

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Gezi Parkı protestolarına katılanları hedef alarak "sürtük" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu. Kılıç, "Şirazesi o kadar kaymış olmalı ki artık yalanın dışında hakarete ve küfre başvuruyor. Merak etmesin bu küfrün yargıda mutlaka bir cezası olacak" dedi.

Eskişehir Halkevleri: Suç olduğunu düşünüyoruz

Eskişehir Halkevleri, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında, partisinin grup toplantısında söylediği sözler nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Avukat Şahap Arpacı, yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet’in önündeki en büyük engellerden birisi olarak bu Gezi eylemlerini gerekçe gösterdi ve ben dahil olmak üzere, buradaki Halkevleri üyeleri dahil olmak üzere, ülke çapındaki milyonlarca insanlar dahil olmak üzere Gezi eylemlerine katılan yurttaşların tamamını aşağıladı, onlara hakaret etti. Biz, bunun Türk Ceza Kanunu bakımından suç olduğunu düşünüyoruz" dedi.

CHP'li Karaca: Kamu davası açılmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, partisinin grup toplantısında söylediği sözler nedeniyle Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu. Karaca, “Bana ve parti arkadaşlarıma karşı hukuka aykırı ve suç teşkil eden davranışlarını sergilemeye devam eden şüpheli hakkında şikayetçi olmak zorunluluk arz etmiştir. Benim veya ailemin canına veya mallarının başına bir şey gelmesi durumunda sorumlunun şüpheli olduğunun bilinmesini istiyorum” dedi.