Gündem

TİP'in İzmir'deki 'Gezi' protestosuna polis müdahalesi: Depremzedelerin çadırını çalan polisi tahliye edenler, Hatay'dan seçilmiş vekili tahliye etmedi

29 Eylül 2023 22:09

TİP İstanbul İl Örgütü, Gezi Parkı davasında verilen cezaların Yargıtay tarafından onanmasını Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde protesto etti. TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, “Biz hiçbir yere gitmedik, gitmeyeceğiz. Biz bitmedik, bitmeyeceğiz. Bu ülke bizim. Hiçbir yere gitmiyoruz. Gezi ruhuyla direnmeye devam ediyoruz. Ali İsmail’in (Korkmaz) düşlerindeki özgür rüyayı kurana kadar buradayız” dedi. 

Gezi Parkı davası kapsamında tutuklanan iş insanı Osman Kavala, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, film yapımcısı Çiğdem Mater, belgeselci Mine Özerden ile şehir plancısı Tayfun Kahraman’a verilen hapis cezaları Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından dün onandı. Mimar Mücella Yapıcı ile akademisyen Hakan Altınay’a verilen hapis cezaları ise bozularak tahliyelerine karar verildi.

Cezaların onanmasını TİP İstanbul İl Örgütü, Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bugün yaptıkları eylemle protesto etti. “Can Atalay’a ve Gezi tutsaklarına özgürlük” yazılı pankartın açıldığı ve TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve çok sayıda partilinin de katıldığı eylemde, “Gezi halktır, yargılanamaz”, “Gezide düşene, dövüşüne bin selam” ve “Hatay halkı vekilini istiyor” sloganları atıldı.

TIKLAYIN - Deprem yardımları evinden çıkan polis müdürüne tahliye

Meryem Göktepe: Gezi’den suç çıkarmaya çalışan kararı tanımıyoruz

Öldürülen gazeteci Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, Gezi’den suç çıkarmaya çalışanların suçlu olduğunu söyledi. Göktepe, şöyle konuştu:

“Gezi’de en demokratik, en barışçıl eylemi gerçekleştirenler, ülkenin 81 ilinde gerçekleşen bu protesto eylemlerinden sadece 8 tane insanımızı suçlu çıkararak faturayı onlara kesmeye çalıştılar. Ayrıca diğer arkadaşlarımızın da yani şu an 5 tutuklu arkadaşımızın yanında Mücella abla bu ülkenin gururudur, onurudur. Gezi’de yargılanması gerekenler 8 canımızı alırken Gezi’de barışçıl eylemi sürdüren, milyonların katıldığı arkadaşlarımıza kesilen bu faturayı reddediyoruz. Gezi’de hepimiz Gezi’deydik. Üstelik Gezi’de şöyle bir çağrıda bulunmuştu yandaş medya. Annelere çağrıda bulunmuştu. Şöyle söylemişlerdi, ‘Çocuklarınızı Gezi’den çekin.’ Oysa ne oldu, biliyor musunuz? Bütün hepimizin, benim 87 yaşındaki annem dahil bütün anneler çocuklarının arkasında durdu. Çünkü Gezi meşruydu, Gezi haklı bir direnişti. Bugün buradan, dün çıkardıkları o Gezi’den suç üretmeye çalıştıkları kararı hiçbirimiz tanımıyoruz. Hatay halkının iradesiyle seçilen Can Atalay’ın bugüne kadar serbest kalması gerekirken bugün vekilliğine şaibe getirmek için Yargıtay tarafından onanan cezasını da tanımıyoruz. Dolayısıyla kısaca şunu söylemek istiyorum. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz. Gezi’ye, Gezi’de düşenlere selam olsun.”

Sera Kadıgil: 1 Ekim'de yürüyoruz

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil de şunları söyledi:

“Bugün biz buradayız. Sanmayın ki sadece Can Atalay için biz bugün buradayız. 81 ilde milyonlarca insanın katıldığı bir eylemin yükünü tek başına 5 arkadaşımızın sırtına yıkmaya çalışan o saray piyonlarına karşı biz bugün buradayız. Sanmayın ki sadece Can Atalay için biz bugün buradayız. Aramızdan hadsizce aldıkları, polis şiddetiyle katlettikleri Berkin (Elvan) için, Ali İsmail için, Ethem (Sarısülük) için buradayız biz bugün. Biz bugün buradayız çünkü 1 Ekim’de Meclis açılacak. O Meclis’i 599 milletvekiliyle açacaklar. Çünkü Hatay halkının iradesiyle seçilmiş bir milletvekili Can Atalay, hâlâ Silivri zindanlarında tutsak. Evet, dün Mücella ablamıza kavuştuk; evet, dün Hakan’a kavuştuk ama Tayfun, Can, Osman, Mine, Çiğdem hâlâ tutsaklar, zindandalar. O Meclis’i bir eksikle açacak olanlar, Hatay’da depremzedelerin çadırlarını çalan polis amirlerini tahliye edenler, Hatay’da, Maraş’ta, Malatya’da ölüme sebep olan müteahhitleri tutuklayıp sonra tek tek tahliye edenler seçilmiş bir milletvekilini tahliye etmedikleri için biz buradayız.

Sanmayın ki Can Atalay TİP’ten milletvekili olduğu için bizler ‘Gezi onurumuzdur’ diyoruz. Bizler Gezi onurumuzdur dediğimiz için Can Atalay bugün bu sıralardan milletvekilidir. Biz bu yüzden sadece Can için değil, Gezi’de yitirdiğimiz her şey için ve hepsinden önemlisi Ali İsmail’in düşlerindeki o özgür dünyadan vazgeçmediğimiz için buradayız. Herkes şunu çok iyi bilsin. Herkes şunu çok iyi duysun. Biz hiçbir yere gitmedik, gitmeyeceğiz. Biz bitmedik, bitmeyeceğiz. Bu ülke bizim. Hiçbir yere gitmiyoruz. Gezi ruhuyla direnmeye devam ediyoruz. Ali İsmail’in düşlerindeki özgür rüyayı kurana kadar buradayız. Her yer Taksim, her yer direniş demek için bugün buradayız. Buradan bir kere daha ilan edelim. 1 Ekim’de de tüm örgütümüzle, tüm yurttaşlarımızla birlikte Hatay’da olacağız. Hatay’dan Ankara’ya adım adım, katlettikleri tüm kardeşlerimiz için, esir olarak tuttukları tüm siyasetçiler için, bizlerden çaldıkları özgürlüğümüz için, haklarımız için, katlettikleri ülkemiz için 1 Ekim’de Hatay’da olacağız. Oradan da adım adım Ankara’ya gideceğiz. Her şeyi bir seçimle hallederim sananlara inat direne direne kazanacağız.”

İzmir'deki protestoya polis müdahalesi

TİP İzmir İl Örgütü de kararı Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde protesto etti. Eylemin sonunda il binalarına slogan ve pankartlarla yürümek isteyen partililere polis müdahale etti. Müdahalenin sonunda partililer pankartları indirerek sloganlarla il binasına yürüdü.