Gündem

Timur Soykan, 6 yaşında evlendirilen çocuğun kardeşlerine iddianameden bölümler paylaşarak yanıt verdi: "Kadir İstekli de istismarı kabul ediyor"

08 Aralık 2022 14:42

BirGün yazarı Timur Soykan, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında imam nikâhı ile evlendirilmesini reddeden kardeşlerine iddianameden kesitler paylaşarak yanıt verdi. Soykan, "Kardeşleri, H.K.G'.nin psikolojisinin bozuk olduğunu, yalan söylediğini savunuyor. Ama H.K.G. 6 yaşında başlayan istismarı kanıtlamak için Kadir İstekli ile konuşmasını kaydetti ve savcılığa sundu. H.K.G. gittiği doktorun sözlerini aktarıyor. İstekli de istismarı kabul ediyor" bilgilerini paylaştı.

TIKLAYIN | 6 yaşında evlendirilen çocuğun kardeşlerinden açıklama: Bizim yaşıtımızdaki kızların hepsi bir tören olduğunda kabarık elbiseler giyerlerdi

TIKLAYIN - Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı şikâyetçi oldu: 6 yaşında imam nikâhı ve tecavüz!

TIKLAYIN - Sözcü yazarı: Savcılık, ortada cinsel istismar olduğunu yazmış, buna rağmen AKP’den Hiranur Vakfı’nın kurucusu Gümüşel’le ilgili açıklama neden yok?

TIKLAYIN - Cübbeli Ahmet'ten Hiranur Vakfı'ndaki "6 yaşında imam nikâhı ve istismara" tepki: Bunu ben dinde görmediğim gibi aklım da almıyor

Soykan Twitter hesabından, "İsmailağa tarikatı liderlerinden Yusuf Ziya Gümüşel’in çocukları video yayınlayarak kardeşleri H.K.G.’nin cinsel istismar iddialarını yalanlamış. Öncelikle bu kişiler de bu acıyı yaşadıkları için üzgünüm. Hiçbir çocuk bunları yaşamamalı. Ama iddialarına yanıt vermem gerekiyor. Ekteki videoda kardeşleri H.K.G.’nin 6 yaşında imam nikahıyla 29 yaşındaki Kadir İstekli’ye teslim edilmesi gibi bir durumun olmadığını iddia ediyor. H.K.G. ise iddianamedeki ifadesinde bunu çok açık bir şekilde anlatıyor." ifadelerini kullandı. 

Soykan şunları kaydetti:

"H.K.G., 6 yaşında imam nikahı kıyılmasıyla birlikte cinsel istismarın başladığını anlatıyor. Bunun kendisine bir oyun olarak anlatıldığını söylüyor. (Not: İddianamedeki ifadeyi rahatsız edici kısımları ve H.K.G.'nin adının açık yazıldığı kısımları çıkararak yayınlıyorum.)

Soykan'ın paylaştığı ekran görüntüsünde şu ifadeler yer aldı:


"Kendisinin 6 yaşında olduğu sırada dini nikâhı kıyıldığında annesinin şüpheli Kadir ile cinselik birliktelik kurmasına karşı çıktığını, annesi evdeyken babasının kendisini Kadir'in yanına göndermediğini..."


"İlk olarak ertesi gün şüpheli Kadir İstekli tarafından cinsel istismara uğradığını, ilk cinsel istismar sırasında ağladığını, şüpheli Kadir İstekli'nin kendisine evlendiklerini, annesi babası nasıl evlilerse öyle evli olduklarını, sen benim karımsın, ben senin kocanım dediğini, cinsel eylemleri ile ilgili olarak da 'evlilikler böyle oyun oynarlar, ama bu oyun kimseye söylenmez, bak annen ile baban kimseye söylemiyor'dediğini, annesi ve babasının Kadir'e damadım dediklerini'


-Kardeşleri, H.K.G'nin psikolojisinin bozuk olduğunu, yalan söylediğini savunuyor. Ama H.K.G. 6 yaşında başlayan istismarı kanıtlamak için Kadir İstekli ile konuşmasını kaydetti ve savcılığa sundu. H.K.G. gittiği doktorun sözlerini aktarıyor. İstekli de istismarı kabul ediyor.

İddianameden alındığı belirtilen ekran görüntülerinde şunlar kaydedildi:


"Müştekinin kendisine yönelik çocukluğunda meydana gelen cinsel istismarı kanıtlayabilmek için şüphelilerden Kadir İstekli ile aralarında geçen konuşmaları kayıt altına aldığı, bu konuşmaların 07.12.2020 tarihli bilirkişi raporu ile yazıya döküldüğü, bilirkişi raporunda geçen görüşme içeriklerine göre; müştekinin 'Pendik'te gittiğim bir doktor vardı ya, o açık açık konuşmuştu benimle, belki de haklıydı, bu adam sana 6 yaşında tecavüz etmiş, 6 yaşından 14 yaşına kadar her gün tecavüz etmiş' dediği, şüpheli Kadir İstekli'nin 'tecavüzle be alakası var, nereye getiriyon lafı, karının konuştuğu da saçmalık' dediği, müştekinin 'nikahımızın olduğunu söylemiştim ama hukukta öyle biliyorsun ya" dediği şüpheli Kadir İstekli!nin "ya tamam hukukta öyle de hukukla ne alakası var, onun kendi anlayış tarzı, o öyle işte o kadar dediği"

"Yine konuşmasının devamında müştekinin 'aha, o zaman keşke 6 yaşında ilişkiye girmeseydik, kesin mutlu olurduk biz ya değil mi" dediği, şüpheli Kadir İstekli'nin 'yani orası öyle dediğin gibide... Öyleydi, böyleydi, öyle olsaydı böyle olsaydı, olmuyor işte' dediği, konuşmanın devamında mütekinin '6 yaşında nikahımız kıyılmayaydı, keşke babam ilişkiye izin vermesetdi, o zaman inan ki biz mutlu olurduk dimi. Yani bu sıkıntıların hiçbiri olmazdı" dediği, şüpheli Kadir İstekli'nin "Var mı yapacak bir şey sen söyle ya. Dönebilyoz mu?" dediği müştekinin "Ama telafi de olmuyor" dediği"


Hatta Kadir İstekli kendisinin 6 yaşında kızı olsa evlendireceğini ama cinsel istismara izin vermeyeceğini söylüyor. 'Hocaefendi' diyerek kastettikleri H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel.


İddianamede yer alan kesit şunlar belirtildi:

"Hani ben kesinlikle bir hani olur tarafı, yani makul tarafını gözetmiyorum ya. Yanlış bişe. Ha şu an ben kendi kız çocuğum olsa, 6 yaşında evlendirir miyim. Evlendiririm. Ama o şekil bir şeye müsaade eder miyim, etmem' dediği, müştekinin 'İşte onu diyorum ya ben babam nasıl düşünmedi" dediği şüpheli Kadir İstekli'nin "Hocaefendi, her şeyi dört dörtlük mü düşünüyo. Bırak sende Allah Allah' dediği, müştekinin ' O yaşta bir adam düşünemez mi?' dediği, şüpheli Kadir İstekli'nin 'Düşünememiş işte ne yapsın' dediği, müştekinin 'yani kızım daha küçük 6 yaşında. İlişkiyi kaldırabilir mi, kaldıramaz mı, insan bunu bilmez mi?' dediği"


"H.K.G., konuşmanın devamında evde Kadir İstekli'ye "Damadım" denildiğini anlatıyor"

H.K.G., konuşmanın devamında evde Kadir İstekli'ye "Damadım" denildiğini anlatıyor. Kendisine yetişkin gibi davranıldığını ifade ediyor. Kadir İstekli "Ufaklığın öyle geçti" diyor. Kadir İstekli savcılık ifadesinde kavga çıkmaması için böyle konuştuğunu savundu.

İddianamede şu ifadelere yer verildi:


Müştekinin 'Küçücüksün daha. Mesela diyelim 6 yaşındayım. İşte nikahımız kıyılıyo. Sonra işte babam diyo bu damadım işte benim falan. Yani çok normal bir şekilde herkes hayatına devam ediyır, nasıl desem. Evde sürekli onun konusu var. Yani yetişkin bir kız gibi muamele ediliyor bana' dediği, şüpheli Kadir İstekli'nin 'De işte de ben seni öyle görememişim. Öyle gittin işte, ufaklığın öyle geçti, dediğin gibi ve öyleydin neticede. Ne bileyim ya. Ne olsun işte. Napım" dediği, müştekinin 'Annem saçlarımı tarar senin yanına gönderirdi beni' dediği


Kardeşleri, H.K.G.'nin gelinlik fotoğrafının icazet töreninden olduğunu anlatıyor. Fotoğrafa dava dosyasından ulaştık ve H.K.G. ifadesinde 6 yaşında imam nikahından sonra çekilen fotoğraftan bahsediyor. Kadir İstekli'nin kendisinin fotoğraf stüdyosuna götürdüğünü anlatıyor.


"Sunmuş olduğu gelinlikle çekilen fotoğrafın 6 yaşındayken çekilen nikah fotoğrafı olduğunu, kendisini fotoğrafçıya Kadir'in götürdüğünü, kendisine karşı cinsel istismar ve cinsel saldırı eylemleri nedeniyle bütün şüğhelilerden şikayetçi olduğunu beyan ettiği"


Üstelik H.K.G.'nin savcılığa sunduğu tek fotoğraf bu değil. Henüz küçük bir çocukken Kadir İstekli ile çekilmiş çok sayıda fotoğrafı savcıya verdi. Kardeşleri videoda bu fotoğraflara bir açıklama getirmedi. H.K.G. ifadesinde 13 yaşında törensel nişan, 14 yaşında ise düğün yapıldığını anlatıyor. Bunun fotoğrafını da savcılığa sundu. Fotoğrafta kolunda bilezikler de görünüyor."

"H.K.G. yerine 21 yaşındaki kadının tarikatça teste sokulduğu tespit edildi"

H.K.G.'yi 14 yaşındayken annesi hastaneye götürüyor ve doktor istismar anlayıp polise haber veriyor. Soruşturmada doğum kâğıdı istenmiyor, bunun yerine kemik yaşı tespitine gönderiliyor. H.K.G. yerine 21 yaşındaki kadının tarikatça teste sokulduğu tespit edildi.


İddianameden:

"21.01.2022 tarihli beyanında olay tarihinde Haydarpa Numune Hastanesi'ne babasının başkanı olduğu vakıfla çalışan Mehmet Emin Marangoz isimli kişiyle gittiğini, film çekilmesi için sıra beklediği sırada kendisinin yerine başka bir kızın filminin çekildiğini, kendisi ile ilgili bir işlem yapılmadan hastaneden ayrıldıklarını daha sonra şüphelilerin aralarında konuşurken hastanede kendisi yerine başka birinin kemik testine sokulduğunu, kendisi yerine girecek kişinin 18 yaşında olması ve yeterli iken daha büyük birinin teste sokulması nedeniyle şüpheli Kadir İstekli'nin Mehmet Emin Marangoz isimli şahsa kızarak 'Kızın yaşının 18 olması yeterliydi, neden daha büyük birini soktunuz ama savcı iyi yedi" dediğini beyan ettiği,

Müştekinin doğum raporunun MERNİS doğum tutanağının Sapanca Kaymkamlığı'ndan istendiği, Sapanca Kaymakamlığı İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden gelen yazı cevabına ekli MERNİS doğum tutanağı ve doğum raporundan, müştekinin 08.03.1998 tarihinde Özel Fatih Hastanesi'nde doğduğununun anlaşıldığı, doğum raporundan ve MERNİS doğum tutanağından müştekinin 2012 yılında kemik testnin alındığı sırada yerine başkasının sokulduğunun nalşaılması nedeniyle resmi belgede sahtecilik suçundan şüpheliler hakkında soruşturma başlatılıp ayırma karar verildiği,

2012 tarihli soruşturmada mağdur olarak beyanı alınan müştekinin ve bilgi tanığı olarak beyanı alınan şüphelilerden Fatıma Gümüşel'in müştekinin o tarihte 17 yaşında olduğunu beyan etmiş olmalarına rağmen müştekinin o tarihge 21 yaşında olduğuna ilişkin rapor verilmiş olmasının müştekinin 21. 01.2022 tarihli beynaın doğruluğunu gösterdiği



- 14 yaşındayken alınan 21 yaşında olduğuna dair raporun bile cinsel istismarı ortaya koyduğunu ifade eSavcılık tüm bu deliller ile cinsel istismarın kanıtlandığı görüşünde. 6 yaşından itibaren istismara uğradığını anlatıyor.diyor.


İddianameden:

"Şüphelilerden Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel'in müşteki 6 yaşındayken şüpheli Kadir İstekli ile müştekinin dini nikahını kıydıkları, bundan sonra Kadir İStekli'nin müştekiye karşı cinsel istismar eylemlerinin başladığı, müşteki 13-14 yaşlarında iken töresel nişan ve düğünün yapıldığı, 2012 yılında yapılan soruşturmada müşteki ve annesi şüphelinin düğün tarihini 07.04.2012 olarak verdikleri, müştekinin bu tarihte 14 yaşında olduğu ve düğünden sonra şüpheli ile birlikte aynı evde yaşadıkları, müştekinin hastanede doğmuş olması nedeniyle 14 yaşındayken şüpheli Kadir İstekli tarafından diğer şüphelilerin onayı ile cinsel istismara uğradığının kesin olduğu, 6 yaşından 14 yaşına kadar ise töresel düğün öncesi yine anne ve baba olan şüphelilerin göz yummasıyla şüpheli Kadir İstekli'nin kısmi ikrarı bilirkişi raporu ile tespit edilen ses kayıtları le anlaşıldığı,


Elbette gerçekler yargılama sonucu ortaya çıkacak. Tarikat iddiaların iftira olduğuna dair kampanya başlattı. Bir düğün fotoğrafı da paylaştılar. H.K.G. zaten 14 yaşında düğün yapıldığını ifade ediyor. Çok küçük olduğu fotoğraflarla bu fotoğrafa birlikte bakmak gerekiyor.