Dünya

TikTok’a 5.7 milyon dolar ceza

TikTok'a ceza 'Çocukların Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle verildi

28 Şubat 2019 16:59

Popüler video paylaşım uygulaması TikTok’a, çocuklarının verilerini izinsiz topladığı gerekçesiyle ABD’de 5.7 milyon dolar para cezası verildi. 

CNN International’ın haberine göre, ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), TikTok’un 2017 yılında satın aldığı Musical.ly uygulaması üzerinden çocuklardan yasa dışı şekilde isim, e-mail adresi ve lokasyon gibi kişisel bilgiler topladığını saptadı. TikTok bunu yaparken ebeveynleri bilgilendirme ve izinleri alma mekanizmalarını işletmemiş. Komisyon şirketin ‘Çocukların Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası’nı (Children’s Online Privacy Protection Act-COPPA) ihlal ettiğine hükmetti.

Şirket, 5.7 milyon dolar para cezasının yanı sıra ‘13 yaş altı kullanıcılar tarafından yüklenen tüm videoları kaldıracak’ ve bundan sonra kullanıcıların yaşını doğrulamasını şart koşacak. Bu, ülke tarihinde çocuk mahremiyeti ihlaline verilmiş en ağır ceza.

75 milyar dolar değerindeki Çinli startup ByteDance’e ait TikTok’un Haziran 2018 itibariyle 500 milyon kadar kullanıcısı bulunuyor. Uygulama sadece Endonezya’da Temmuz 2018’de kısa bir süreliğine yasaklanmıştı.