Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz. Serbest Ticaret Anlaşması, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak." açıklamasını yaptı.
Pekcan, "Olanak ve kazanımları korumamız gerekiyor. Birleşik Krallık Almanya'nın ardından ikinci sıradadır. Anlaşma 1 Ocak 2021'de devreye girecek. Hiçbir süre kaybı olmayacak. Anlaşmanın yatırım ve hizmetler gibi alanları da kapsaması açısından genişlemesi için de adımlar atıyoruz. Karşılıklı konulara eğileceğiz. " dedi.
Pekcan, "Belirsizlik ve risklerin yoğun olduğu böyle bir dönemde anlaşmamızı tamamlamış olmak oldukça önemlidir. Anlaşma tüm sanayi ve tarım ürünlerini içeriyor. Kritik ve tarihi anlaşmanın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Yeni ve çok özel bir kilometre taşıdır. Hükümetlerimiz arasındaki ortak anlayış ve iradenin bir sonucudur. Güçlendirmeye yönelik adımları atmaya devam edeceğiz. " ifadesini kullandı.
"İkili ticaretimiz sorunsuz devam edecek"
Bakan Pekcan, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasıyla iki ülke arasındaki ticaret rejiminin yeniden belirlenmesi ihtiyacı doğduğunu belirterek, "İmzalanan anlaşma ile, ülkelerimiz arasında ikili bazda bir tercihli ticaret rejimi tesis edilecektir. Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde, ikili ticaretimiz etkin ve sorunsuz bir şekilde devam edecektir. Bu anlaşma, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak; firmalarımızın rekabetçi olduğumuz sektörlerde İngiltere’ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına alacaktır" diye konuştu.
'"Ticaret yapısına yönelik belirsizlik kalmadı"
Bakan Pekcan, Birleşik Krallık’ın 31 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Avrupa Birliği'nden resmen ayrıldığını ve bu yıl sonuna kadar bir geçiş süreci öngörüldüğünü hatırlatarak, Türkiye olarak bu süreci yakından takip ettiklerini ve oldukça yoğun bir mesai harcadıklarını vurguladı. Pekcan, "Türkiye olarak temel amacımız, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nden kaynaklı ticari ilişkilerimize de halel getirmeden, Birleşik Krallık ile arzu ettiğimiz bir ticaret anlaşmasını imzalamak idi. Bugün itibarıyla amacımıza ulaşmış bulunuyoruz. Anlaşmanın az sonra imzalanması ile Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısına yönelik bir belirsizlik kalmayacaktır. Ticaretimiz her zamanki etkinliği ile sürecek ve inanıyorum daha da gelişecektir. Gümrük Birliği’nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları korurken; Birleşik Krallık ile ilişkilerimizi, imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında, daha da derinleştirme yönünde ilk adımı atıyoruz" ifadesini kullandı.
"Anlaşmadan büyük memnuniyet duyuyoruz"
AB ve Birleşik Krallık arasında yürütülen müzakerelerdeki belirsizliklere rağmen; Türkiye olarak uzun süredir Birleşik Krallık ile teknik düzeydeki müzakereleri sürdürdüklerini ve üst düzeyde pek çok temas gerçekleştirdiklerini aktaran Bakan Pekcan, şunları kaydetti:
"Bir taraftan da AB makamları ile süreçle ilgili istişarelerimize davam ettik. Nihayetinde Türkiye olarak Birleşik Krallık ile taslak anlaşmamızı imzaya hazır hale getirdik ve yine, artık yıl tamamlanmak üzereyken ve geçiş süreci dolmak üzereyken; Birleşik Krallık ve AB arasında anlaşma sağlanmasıyla; ülkemiz ile Birleşik Krallık arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması noktasında tüm belirsizlikler ve tüm hukuki ve teknik handikaplar da ortadan kalkmış oldu. Biz de bu çerçevede bugün itibarıyla Birleşik Krallık ile anlaşmamızı imzalayacak olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz."
"Anlaşma imzalanmasaydı Türkiye, 2,4 milyar dolar zararla karşılaşacaktı"
Pekcan, anlaşmanın ticarete farklı bir ivme getirmesine de vesile olmasını umduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
"Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık'a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yükü ile karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2,4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk, an itibarıyla ortadan kalkmıştır. Birleşik Krallık ile ticaretten yatırımlara geniş bir yelpazede ortaklık ilişkimiz mevcuttur. Geçtiğimiz sene ihracatımız 11,2 milyar dolar, ithalatımız ise 5,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Birleşik Krallık, ülkemiz ihracatında, Almanya'nın ardından 2'nci sıradadır. Özellikle; otomotiv, televizyon ve hazır giyim başta olmak üzere pek çok sektörde ihracatın önde gelen pazarları arasındadır. Gerek üretim ve tedarik zincirleri gerekse yatırımlar bakımından da Birleşik Krallık bizim için çok değerli bir ortaktır. Ödemeler dengesi verilerine göre, ülkemizde Birleşik Krallık kaynaklı yatırımlar 11,6 milyar dolar düzeyindedir. Serbest Ticaret Anlaşmamızın karşılıklı yatırımlara da olumlu yansıyacağını değerlendiriyorum."
Toplantı sonrası iki bakan arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı.