Gündem

The Economist'in, "Erdoğan" kapaklı son sayısı, gümrüğe mi takıldı?

25 Ocak 2023 12:53

Dünyanın önde gelen finans yayınlarından The Economist'in tartışma konusu olan ve Ankara'nın tepkisini çeken, "Erdoğan'ın İmparatorluğu: Türkiye diktatörlüğün eşiğinde!" başlıklı 21-27 Ocak sayısı, Türkiye'de henüz satışa çıkmazken, derginin, "gümrükten geçemediği" öne sürüldü.

T24'e bilgi veren Londra merkezli derginin Türkiye distribütörü Dünya Eko, dergilerin gümrükte olduğunu doğruladı. The Economist'in üç haftadır benzer sorunlar yaşadığı için satılamadığını söyleyen Dünya Eko, sorunun arkasında, "siyasi" bir gerekçe olmadığını ve tamamen, "lojistik" bir sorun olduğunu ifade etti.

TIKLAYIN - The Economist'ten 'Erdoğan'ın İmparatorluğu' özel sayısı: Türkiye diktatörlüğün eşiğinde!

The Economist'in 21-27 Ocak sayısı, dünyada iki ayrı kapakla satışa sunuldu. Kıta Avrupası'nda satışa sunulan kapakta, Eiko Ojala'nın Türk bayrağındaki hilale Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siluetini yansıttığı illüstrasyon yer alırken diğer bölgelerin kapağında Disney'in yüzüncü yılını tamamlaması ile ilgili bir desen bulunuyor. Kapakları farklı olsa da iki versiyonda da The Economist'in, Türkiye hakkında hazırladığı dosya yer alıyor. 

The Economist'in alternatif kapağı

Bu arada The Economist, T24'ün konuyla ilgili sorusuna henüz dönüş yapmadı.

Kısa süre önce Can Dündar da Cumhurbaşkanı'nın hayatı hakkında hazırladığı, "Erdoğan" isimli çizgi romanın, gümrükten geçmesine izin verilmediğini söylemişti.

Ankara tepki göstermişti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, derginin tartışma yaratan sayısıyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "The Economist, entelektüel açıdan tembel, sıkıcı ve kasıtlı bir cehalete dayalı Türkiye tasvirini yeniden piyasaya sürdü. Ancak okuyuculara bunun ucuz propaganda ve dezenformasyona dayalı sahte bir gazetecilik olduğunu hatırlatmalıyız"  dedi.

Erdoğan da konuyla ilgili olarak, "Türkiye'nin kaderini İngiliz dergisi mi tayin ediyor? Benim milletim tayin ediyor. Benim milletim ne derse Türkiye'de o olur" diye konuştu.

Ne olmuştu?

The Economist, 21 Ocak sayısında Erdoğan ile AKP iktidarına dair özel, kapsamlı bir dosya yayımladı. İnternet sitesinde makaleleri önden yayımlanan sayıya, "Türkiye, diktatörlüğün eşiğinde: Erdoğan'ın İmparatorluğu üzerine özel bir rapor" başlığı verildi.

Başyazıda, "Türkiye'nin topyekûn bir diktatörlüğe dönüşmenin eşiğinde olduğunu" belirten The Economist, batılı liderlere, Erdoğan'ın, "anti-demokratik" hamlelerine karşı daha yüksek sesle konuşma çağrısı yaparak, "Erdoğan’ı uçurumun kenarından çekmek için geç değil" ifadelerini kullandı.

Özel dosyada yer alan başlıklar şöyle:

- Türkiye: Türkiye bu yaz kritik bir seçimle karşı karşıya

- Ekonomi: Türkiye ekonomisinin acil olarak reform ve tamire ihtiyacı var

- Dostlar ve ilişkiler: Recep Tayyip Erdoğan'ın yakınları giderek güçleniyor

- Suriye: Suriye'nin iç savaşının Türkiye üzerindeki etkileri

- Siyasal İslam: Türkiye siyasal İslam'ı yurtdışında teşvik etmeyi bıraktı

-  Dış politika: Türkiye'nin yeni, cepheleşmeye yönelik bir dış politikası var

- Siyaset: Türkiye'de muhalefetin seçimi kazanmak için önünde büyük engeller var

- Gelecek: Türkiye hala sadece bir demokrasi, ancak öyle kalacağı kesin değil