Gündem

TGC: Etki Ajanlığı düzenlemesi düşman ceza hukuku anlayışını körükleyecek

24 Ekim 2024 17:10

T24 Haber Merkezi 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu içerisinde etki ajanlığı düzenlemesinin de olduğu yargıya ilişkin değişiklikler içeren kanun teklifinin TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, " Etki Ajanlığı düzenlemesi düşman ceza hukuku anlayışını körükleyecek" ifadeleri kullanıldı.

TIKLAYIN - Adalet Komisyonu'nda "etki ajanlığı"nın da yer aldığı kanun teklifinin 13 maddesi kabul edildi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu içerisinde etki ajanlığı düzenlemesinin kabul edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

"Bu madde ile neyin ve kimin cezalandırılacağı asla belirlenemeyecektir. Düzenlemenin ne olduğu, neyi cezalandırdığı belli değildir."  ifadeleri kullanılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Geçen yıl TGC’nin, basın meslek örgütlerinin STK’ların tepkisiyle yargı paketinden çıkarılan etki ajanlığı düzenlemesinin yer aldığı kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin 16. maddesiyle devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapisle cezalandırılacağı düzenleniyor.

Devletin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları gibi, ceza kanununda tanımı olmayan ‘organizasyon’, ‘organizasyonun stratejik amaçları’ gibi, hukuksal olmayan, siyasi iktidarların her zaman her koşulda istedikleri gibi kullanabilecekleri torba kavramlarla düşman ceza hukuku anlayışını körükleyecek bu düzenlemeden geri dönülmelidir.

Bu madde ile neyin ve kimin cezalandırılacağı asla belirlenemeyecektir. Toplumda infial yaratan, şok eden, rahatsız eden bilgi ve düşüncelerin susturulması bu yolla da mümkün olabilecektir. Düzenlemenin ne olduğu, neyi cezalandırdığı belli değildir. Açık ve anlaşılır değildir. Düzenlemenin muğlaklığı Anayasanın 38. Maddesi’nde ifadesini bulan suç ve cezada kanunilik ilkesine de aykırı bir düzenlemedir. Her ne kadar gerekçede hukuki belirliliğe önem verildiği ifade edilmiş ise de düzenleme hukuk devletinin temel ilkesi olan belirlilik ilkesine aykırıdır.

Düzenleme basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü zedeleyecektir. Ceza kanunları ile tek tip toplum yaratma düşüncesinden vazgeçilmelidir. Bu düzenleme ile internet sitelerinin, derneklerin, radyo ve televizyonların yayınlarının durdurulacağını, hatta kapatılacağını da görebileceğiz.

Düzenleme gazeteciler açısından yeni bir sopa olarak kullanılabilecektir. Temel hak ve özgürlüklere müdahale niteliği"

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Demirtaş'tan Bahçeli'nin açıklamasına destek istenmiş; "Erdoğan’a destek olarak görülecek bir açıklamaya imza atmam"

TIKLAYIN - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın bulunduğu araç Ankara'da kaza yaptı

TIKLAYIN - Abdullah Öcalan'dan Bahçeli'nin çağrısına ilk yanıt: Koşullar oluşursa teorik ve pratik güce sahibim

TIKLAYIN - Alaattin Çakıcı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile buluştu

TIKLAYIN - TUSAŞ'taki terör saldırısında saldırganların kimliği belli oldu: PKK'lı Ali Örek ve Mine Sevjin Alçiçek

TIKLAYIN - AKP'li Şamil Tayyar: "Öcalan çıkışı" devlet projesi değil, Devlet Bahçeli projesidir; MGK kararı yok, Erdoğan'ın haberi de yok

TIKLAYIN - Murat Yetkin: PKK’nın, Öcalan ile köprüleri atışına mı tanık oluyoruz?