Spor

TFF Başkanı Büyükekşi: Türkiye’deki futbolun marka değerini artırmamız gerekiyor; Fanatikliği, vandallığı ve holiganlığı bitirmemiz lazım

"Global spor pazarlaması adına maalesef dünyada değil de Avrupa’da bakacak olursak çok gerideyiz"

15 Aralık 2022 16:24

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'de futbolun marka değerini artırmaları gerektiğini belirterek, "fanatikliği, vandallığı ve holiganlığı bitirmemiz lazım" dedi.

Büyükekşi, Brand & Sport Summit’te 6 aylık görev sürecinde neler yaptıklarını, altyapı projeleri, hakemler ve gelecek planları hakkında konuştu. Daha sonra soruları yanıtlayan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Global spor pazarlaması adına maalesef dünyada değil de Avrupa’da bakacak olursak çok gerideyiz. Bizim bu konuda almamız gereken çok yol var. Baktığımızda bugün sadece Premier Lig’in naklen yayın geliri 5 milyar pound civarında. Diğer sponsorluklarla birlikte 6-7 milyar poundu buluyor. Bizim en yüksek rakam 120 milyon dolar civarında naklen yayın geliri var. Sponsorluklarla birlikte 200 milyon doları geçmeyeceğini düşünüyorum. Avrupa’da 6., dünyada 7. veya 8. diyebileceğimiz Süper Lig’in marka ve pazarlama değerinin bu olmadığını düşünüyorum. Bunun için çok çalışmamız gerekiyor. Türkiye’deki futbolun marka değerini arttırmamız gerekiyor. Fair-play’e önem vermemiz gerekiyor. Fanatikliği, vandallığı ve holiganlığı bitirmemiz gerekiyor. Anadolu’da seyirci sayısında çok büyük sıkıntılar var. 3-4 bini geçmiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Sponsorlukla ilgili çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bunu da profesyonelce yapmamız lazım. Önümüzdeki günlerde bunları hayata geçirdikçe sizlerle paylaşacağız.” 

"Almanya’da ülkemizi gururla temsil etmek istiyoruz"

2023 hedefleri hakkında da konuşan Büyükekşi, "Mayıs 2023'te liglerimiz bitiyor. Milli takımımızın ilk maçı martta Ermenistan ile, daha sonra Hırvatistan'la Bursa’da bir maç yapacağız. Futbolun marka değerinde bir tarafta takımlar, bir tarafta da milli takım son derece önemli. Birlikte pazarlamasını yapmamız gerekiyor. 2023'te hedefimiz, Avrupa Şampiyonası’na katılabilmek için mücadeleler sona erecek, orada ilk 2ikitakım arasına girip, Almanya’da ülkemizi gururla temsil etmek istiyoruz. Takımlarımızın da gerek Süper Lig’de gerek 1. Lig’de gerekse diğer liglerde başarılı olup, bundan sonraki çalışmalarda da özellikle altyapıya önem vermek istiyoruz. Çünkü akademi zorunluluğu getiriyoruz. Bu konuda bir çalışma içine girmelerini hedefliyoruz" dedi.