EURO 2024

TFF Başkanı Büyükekşi'den, taraftara "Beyaz Duvar" çağrısı

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Portekiz maçı öncesinde açıklalarda bulundu

21 Haziran 2024 19:55

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024’te yarın Portekiz ile yapacağı maçta, giyecekleri beyaz formayla Türk taraftarlardan "Beyaz Duvar" oluşturmalarını istedi. Büyükekşi, TFF davetlisi olan kişiler hakkında da açıklama yaptı.

"Beyaz formanı giy gel"

Büyükekşi, yaptığı açıklamada, Portekiz'le BVB Dortmund Stadı'nda oynanacak karşılaşmaya gelecek Türk taraftarlara beyaz giymesi çağrısında bulunarak, "Bu defa 'beyaz formanı giy gel' diyoruz. Beyaz formasıyla gelenler bu defa o duvarı beyaz ve kırmızıyla boyayacaklar. Gürcistan maçından önce yürüyüş yapıldı. Bir tarafta otobüsün üstünde Sefo, diğerinde Yağmur Hanım ikisi birlikte on binlerce Türk ellerinde bayraklarla yürüyüş yaptılar. 150 bin Türk bayrağı getirdik buraya. Türk bayraklarını hem meydanlarda hem statlarda dağıtıyoruz. Seyircilerden milli takımı, milli takım formasıyla desteklemelerini istiyoruz. Seyirci 12. gücümüz" dedi.

Mert Müldür ve Arda Güler'in Gürcistan maçında attığı gollerin UEFA'nın en güzel gol seçimleri arasına daha ilk maçta girmesinin kendilerini sevindirdiğini hakkında konuşan Büyükekşi, "Bu da gurur kaynağı. Umarım aynı başarıyı Portekiz maçında da gösteririz" ifadelerini kullandı.

"Portekiz maçında bir ilki başarmak ve galip gelmek istiyoruz"

Portekiz maçında galip gelmeleri durumunda gruptan çıkmayı garantileyeceklerini vurgulayan Büyükekşi, "Portekiz maçının Gürcistan maçı kadar zor olacağını tahmin etmiyor. Sebebi de şu, ilk maçlar her zaman zor, ikincisi Gürcistan ilk defa Avrupa Şampiyonası'na katılıyor. Temsil en üst seviyedeydi. Cumhurbaşkanı, başbakan ve dört bakan gelmişlerdi. Çok katı bir defans yapıyorlardı. 5 oyuncu geride, 3 ortada, 2 ileride. Bir anda 8 kişi ceza sahasında etten duvar örüyorlardı. Portekiz maçı öyle olmayacaktır diye düşünüyoruz. Onlar da bizi yenmek isteyeceklerdir. O zaman da daha farklı futbol olacağını tahmin ediyoruz. Seyirci avantajının bizde olacağını tahmin ediyoruz" ifadelerinde bulundu.

Milli Takımın Gürcistan maçındaki performansı hakkında konuşan Büyükekşi, "Gürcistan maçında birçok ilki başardıklarını hatırlatan TFF Başkanı, "Gürcistan maçı gerçekten zor bir maçtı. İlk defa bir turnuvada galibiyet alarak başladık ve bir ilki başardık. Grup birincisi olarak buraya geldik, bu da bir ilkti. Arda'nın golü de bir ilk oldu. Ronaldo'nun rekorunun önüne geçti. Portekiz'e de resmi maçlarda galibiyetimiz yok. Galibiyetimiz olmadığı için burada da Allah'ın izniyle Portekiz maçında bir ilki başarmak ve galip gelmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Hedefimiz 2032"

Geleceğin takımını kurdukları hakkında konuşan Büyükekşi, "Kendimize koyduğumuz hedef 2032'de İtalya'yla birlikte düzenleyeceğimiz Avrupa Şampiyonası'nda şampiyon olmak. Gerçekten bunu yapacak gücümüz de var. Avrupa'nın en genç iki takımından biriyiz. Arda, Semih, Can, Kenan gibi yeni oyuncular milli takıma katıldı. 8 sene sonra bunlar 26-27 yaşında olacak. Çok güzel bir jenerasyon geliyor. O zaman da formlarının zirvesinde, tecrübeli bir ekip olmuş olacak. 39 yaşında Ronaldo, 41 yaşında Pepe'ye bakınca bu gençlerimiz 4-5 turnuva yaşayacaklar. Diğer taraftan bakınca 2002 Dünya Kupası üzerinden 22 yıl geçmiş, biz tekrar bir şampiyonaya katılamadık. Hedefimiz bundan sonra Dünya Kupası'na katılacak ekibi oluşturmak. Onu da gerçekleştireceğiz inşallah. Türk Milli Takımı şu anda yeni bir jenerasyon. Kaptanımız Hakan Çalhanoğlu'nun liderliğinde Montella'nın yönetiminde güzel bir hava yakaladılar. Bunu devam ettireceklerini düşünüyoruz" dedi.

"Kendi evimizde oynamış gibi olacağız"

Türk taraftarların yoğun ilgisi hakkında Büyükekşi, "Türkiye'de '2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kendi evimizde oynamış gibi olacağız' diyorduk. Yurtdışında 5 milyon Türk yaşıyor. Bunların çoğu statta olmak için büyük çaba içinde olacak. Bunu da yaşıyoruz. Büyük bir bilet talebi var, bu talebi karşılayamıyoruz. 100 bin kişilik bir stat olsa Türk seyirciler orayı da dolduracak" şeklinde konuştu.

TFF hakkında ortaya atılan iddialar hakkında da konuşan Büyükekşi, "Milli maçlara odaklanmış durumdayız. Bunlarla vaktimizi kaybetmek istemiyoruz. Doğru bir tane. Gerekli açıklamayı yaptık. Burada bizim misafirimiz 30-40 kişiyi geçmiyor. Misafir olmayan yönetim kurulu ve kurullar var. Gazeteciler var, onlar da görevli. Bunun dışında 80 civarında sponsorumuz var. Sponsorlarla yapılan sözleşmelerde yazan bir şey var, her milli takım maçına sponsorluğun cinsine göre götürdüğümüz sayılar var. Bütün milli maçlara götürdük, sadece Avrupa Şampiyonası'na değil. İtalya'ya da Polonya'ya da götürdük. Grup maçlarında Galler ve Hırvatistan'a da götürdük. Sponsorlarımızın otelini, uçağını, maç biletini temin etme zorunluluğumuz var. Onlar da buna karşılık bize sponsor oluyorlar. Onları zaten götürmek zorundayız. Bu tür spekülasyonların çok önemli olduğunu düşünmüyoruz. Bunlar sadece suyu bulandırmaya çalışıyorlar. Bunların hepsi beyhude çabalar. Ben onlara şunu tavsiye ediyorum, bir an önce milli takımımıza odaklansınlar. Onlar da sevinsinler. Çünkü bu Türk Milli Takımı. Onlar da sevinirse kendi iç dünyalarında mutlu olurlar" şeklinde açıklamada bulundu.