Dünya Basınında Bugün

Tekne faciasında Yunanistan'ın ihmali tartışması, Boris Johnson'ın "party gate" skandalı, Avrupa'da sağın yükselişi | Dünya Basınında Bugün

20 Haziran 2023 10:13

T24 Dış Haberler

ABD basını, Yunanistan'da geçen hafta yüzlerce göçmeni taşıyan göçmen teknesinin alabora olması ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinin ardından Yunanistan hükümetinin "müdahale etmediği" yönündeki tartışmaları aktardı. Britanya'da ise eski Başbakan Boris Johnson'ın döneminde Başbakanlık'ta Covid kurallarını ihlal eden partilere ilişkin tartışma sürüyor. Le Monde gazetesi ise Avrupa ülkelerinde sağ ve aşırı sağ partilerin yükselişini mercek altına aldı.

20 Haziran 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

New York Times | Yunanistan, denizdeki göçmenlere yardım etmediği gerekçesiyle eleştirildi

Yunanistan, geçen hafta yüzlerce göçmeni taşıyan göçmen teknesi sahil güvenliği gözlerinin önünde alabora olduktan sonra "insan kaçakçıları istemediği için müdahale etmediklerini" söyledi. Sahil güvenlik ayrıca "geminin olması gerektiğinden kalabalık olduğunu" söyleyerek müdahale etmenin tehlikeli olabileceğini vurguladı. Sözcü, işbirliği olmadan yardım etmelerinin bir kazaya sebep olabileceğini iddia etti. Ancak birçok kişi, Yunanistan'ın "göçmenlerin İtalya'nın problemi olması için bir felaketi göze aldığını" iddia ediyor. New York Times'a konuşan bir avukat, "Eğer sahil güvenlik geminin sorun yaşadığını fark ettiyse ne olursa olsun müdahale etmeliydi" dedi.


The Washington Post | FBI, Trump'ın 6 Ocak saldırılarındaki rolünü soruşturmamak için direndi

Biden yönetiminin Adalet Bakanı Merrick Garland, yemin ettikten saatler sonra kurmaylarıyla toplanıp 6 Ocak 2021 Kongre saldırısı hakkında bir görüşme yaptı. Devamında başlatılan soruşturmada yüzlerce kişi tutuklandı ve bine yakın şüpheli tespit edildi. Ancak 11 Mart 2021 brifing kayınlarına göre FBI direktörü, 11 sayfalık sunumunda Trump'ın adını hiç geçirmedi. Soruşturmaların ana hedeflerinden biri saldırının arkasında Trump'ın olup olmadığını tespit etmekti.


The Guardian | Party Gate etkileri sürüyor: Boris Johnson’ın parlamentoya erişim hakkı kısıtlandı

Britanya’da Muhafazakâr Partililer, Covid-19 döneminde Başbakanlık’ta düzenlenen partilerle ilgili parlamentoyu yanılttığı ortaya çıkan eski Başbakan Boris Johnson’ın parlamentoya özel erişiminin kısıtlanması yönünde karar aldı. Parti içi görüşmeler Johnson’ı destekleyenler ve desteklemeyenler arasında gerilimle geçti.  Ayrıcalıklar Komitesi raporu 7'ye karşı 354 oyla onaylandı.  Johnson'ın eski üye kartı sahibi olması yasaklandı.

The Independent | Prens Harry ve Meghan Markle, Dior’la anlaşma mı imzalıyor?

Britanya’dan ayrılıp kraliyet ailesindeki görevlerini bırakarak ABD’ye yerleşen Sussex Dükü Prens Harry ve Sussex Düşesi Meghan Markle’ın moda devi Dior ile anlaşma imzalayacağı konuşuluyor. İki isim de son zamanlarda katıldıkları toplu etkinliklerde tamamen Dior kombinler giydikten sonra ortaya çıkan iddialar, çiftin büyük bir anlaşma imzalayacağı yorumlarına neden oldu. 


Le Monde | Avrupa’nın sağı, aşırı sağa yöneliyor

İtalya, İsveç, Finlandiya… Geçmişte siyasi bir tabu olarak görülen sağ ve aşırı sağ partilerin koalisyon ortaklığı Avrupa’da çoğalıyor. Söz konusu sonucun Avrupa üllkelerinde göçün reddi ve yabancı korkusu ile kademeli olarak körüklendiği düşünülüyor. Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi AfD de oylarını artırıyor. Son kamuoyu araştırmalarına göre parti tarihinde ilk kez yüzde 18 oranına ulaştı. Fransa da aşırı sağın oylarının arttığı ülkelerden. Ülkede 2022 Nisanında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Emmanuel Macron aşırı sağcı Marine Le Pen'i geride bıraktı. Ancak o seçim, "Le Pen ve aşırı sağın oylarını artırdığı tarihi bir seçim" olarak kayıtlara geçti.


Moscow Times | Rusya'da hakim, Navalni'nin radikallik davasının kapalı kapılar ardında görülmesini emretti

Tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalni'ye yönetilen yeni "radikallik" suçlamalarıyla ilgili davanın kapalı kapılar ardında görülmesine karar verildi. 47 yaşındaki Navalni, "arkasında siyasi gerekçeler" olduğunu belirtiği davadan 30 yıl daha hapis cezası alabilir.