Ekonomi

Tek haneli enflasyon: "Matematik Berat Albayrak’ı haklı çıkaracak"

Alaattin Aktaş: Eğer ekonomide büyük tahribata yol açacak dış politika kaynaklı gelişmeler yaşanmazsa yüzde 15.9’da kalmak hiç de zor değil

10 Haziran 2019 12:36

T24

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da geçen günlerde söylediği gibi yıllık enflasyonun birkaç ay içinde tek haneye ineceği yorumunda bulundu. Bakan Albayrak’ın açıklamasının çok eleştiri aldığını hatırlatan Aktaş, “Geçen yılın yüksek oranları devreden çıkıp onların yerine daha düşük oranlar girdikçe yıllık TÜFE de giderek gerileyecek; matematik Albayrak’ı haklı çıkaracak” dedi.

Türkiye ekonomisini an itibariyle en çok etkileyen başlıkların Rusya’dan alınacağı açıklanan S-400’ler ile buna müteakip ABD’den alınamaması olasılığı ortaya çıkan F-35’ler olduğunun altını çizen Aktaş, tahmininin bu başlıklarda herhangi bir kriz yaşanmaması halinde geçerli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Yıllık TÜFE’de çok büyük olasılıkla eylül ayında tek haneyi göreceğiz görmesine ama yılı tek haneli bir oranda kapatamayacağız. Zaten geçen yıl yapılan tahmin de bu yılın tek hanede kapatılması yönünde değil ki...

Geçen yıl açıklanan yeni ekonomi programına (YEP) göre bu yılın TÜFE gerçekleşmesi yüzde 15.9 olarak tahmin ediliyor.

Bir kez daha altını çizerek söyleyelim; eğer ekonomide büyük tahribata yol açacak dış politika kaynaklı gelişmeler yaşanmazsa, bu gelişmelerin etkisiyle kur birden fırlayıp gitmez ve buna bağlı olarak yine çok yüksek fiyat artışları görülmezse yüzde 15.9’da kalmak hiç de zor değil.”


*Alaattin Aktaş’ın Dünya gazetesinde yayımlanan köşe yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.