Gündem

TBMM İliç Komisyonu'nun üyeleri Resmi Gazete'de | AKP'den 8; CHP'den 4, DEM ve İyi Parti'den 2'şer; Saadet ve MHP'den de 1'er üye komisyonda yer aldı

19 Nisan 2024 00:20

T24 Haber Merkezi

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun üye seçimine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı. AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu'nun başkan seçildiği komisyonda; başkanvekili AKP Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, sözcü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyon üyelerinin 4'ü CHP, 8'i AKP, 1'i Saadet Partisi, 1'i MHP, 2'si DEM Parti, 2'si İyi Partili vekillerden oluşuyor.

TIKLAYIN - TBMM İliç Komisyonu ilk toplantısını yaptı: Komisyon Başkanlığı'na AKP'li Uslu seçildi

19 Nisan 2024 tarihli ve 32522 sayılı Resmi Gazete TBMM kararında, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılması ve benzer maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na üye seçimine dair karar yayımlandı.

Araştırma komisyonlarında üye sayısı Meclis Genel Kurul tarafından belirleniyor. Bu doğrultuda Resmi Gazete'de yayınlanan kararda yer alan komisyon üyeleri 4'ü CHP, 8'i AKP, 1'i Saadet Partisi, 1'i MHP, 2'si DEM Parti, 2'si İyi Partili vekillerden oluştu. 

Meclis'te 15 sandalyesi olan DEVA Partisi'nin herhangi bir vekili komisyonda yer almadı.

Komisyon üyelerinin listesi şöyle:

Meclis İç Tüzüğü, Araştırma Komisyonu kuruluşu için ne diyor?

Meclis araştırması hükümet, siyasi parti grupları veya en az yirmi milletvekili tarafından Meclis Başkanlığına verilecek bir önerge ile istenebilir. Meclis Araştırmasının açılıp açılmamasına Meclis Genel Kurulu karar verir. Bu konudaki görüşmede, Hükümet, siyasi parti grupları ve istemde bulunan milletvekillerinden birinci imza sahibi veya onun göstereceği bir diğer imza sahibi konuşabilir. (İç Tüzük Md. 104/3, Md. 102/4, Md. 103/2)