Gündem

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyon Başkanı Uslu: Suriyelilerin geri gönderilmesi gibi durum söz konusu değil

Uslu, "3 milyon 653 bin Suriyeli hangi ilde kaydedildiyse o ilde yaşamaya devam edecek, yapılan tamamen bu" dedi

30 Temmuz 2019 11:32

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyon Başkanı AKP'li Atay Uslu, Suriyelilerin kayıtlı oldukları illerde ikamet etmelerine yönelik kararın iki yıldır bulunduğunu ifade etti. Uslu, Suriyelilerin geri gönderilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. Atay Uslu, Suriyelilere yönelik son günlerdeki tartışmaları değerlendirdi.

İstanbul Valiliği, İstanbul’da kaydı olmayan Suriyelilere kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos’a kadar süre verdi. Çok tartışma yaratan bu kararla ilgili Sputnik Türkiye'den Yurdagül Şimşek'in haberine göre “İstanbul Valiliğinin aldığı yeni bir karar yok ama bir uygulama var” diyen AKP'li Uslu, şöyle konuştu:

“İki yıldır şöyle bir karar var; geçici koruma altındaki Suriyeliler hangi ilde kayıt altına alındılarsa o ilde ikamet etmek zorundalar. Eğer başka bir ile gideceklerse o ilin valiliğinden bununla ilgili izin almaları gerekiyor, diğer ile gidişleriyle ilgili sebebi söylemeleri lazım. Çalışmak için olabilir, yakınlarına gidilebilir, eğitim amaçlı gidilebilir. Bunlarla da ilgili il göç idaresi müdürlükleri ve valilikler izin veriyor. Bu uygulama iki yıldır var, bu karar iki yıldır var. Ancak tabi ki şimdi hareketlilik çok arttığı için bu konuda İstanbul Valiliği, İstanbul’a doğru bir yığılma olduğu için bu kararı daha net bir şekilde uygulama konusunda adım attı.

"Kaydı olmayan Suriyelilerin kayıtları yapılması sağlanacak"

Yani Suriyelilerin ülkenin dışına gönderilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Yapılan şu; 3 milyon 653 bin Suriyeli hangi ilde kaydedildiyse o ilde yaşamaya devam edecek, yapılan tamamen bu. Eğer kayıtsız Suriyeli varsa ki bunun sayısını ben size söyleyeyim yüz binde biri geçmez yani o kadar az bir sayıdadır, çünkü Suriyeliler kayıt olmazsa zaten sosyal, sağlık, eğitim imkanlarından faydalanamıyorlardı, o yüzden kayıt olmak zorundalar. Kayıtsızsa da bütün illerde kayıtların yapılması sağlanacak. Bir sınır dışı söz konusu. O da yalnızca belli suçları işleyenler. Türkiye’de kamu güvenliği açısından bulunmaları sakınca oluşturanlar güvenli bölgeye gönderilecekler. Yoksa Suriyelilerin geri gönderilmesi gibi durum söz konusu değil. “

"Şu ana kadar 330 bin Suriyeli bölgeye geri döndü"

AKP'li Atay Uslu’ya göre buna rağmen Suriyeliler konusu farklı çevreler tarafından farklı şekillerde kullanılıyor. Suriyelilerin savaş bölgesine, bombaların atıldığı bölgeye gönderilmesinin aslı söz konusu olmadığını vurgulayan Uslu, “Ancak o bölge güvenli hale getirilirse Suriyelilerin gönüllü geri dönüşleri sağlanacaktır. Nitekim biz Fırat Kalkan bölgesinde, nitekim biz Zeytin Dalı operasyonunda oluşturduğumuz güvenli bölgede biliyorsunuz geri dönüşleri gerçekleştirdik. Şu ana kadar 330 bin Suriyeli o bölgeye geri döndü. Güvenli bölgeler büyüdükçe dönüşler devam edecektir” dedi. Atay Uslu, şöyle devam etti:

"Zorla geri gönderme yok"

AKP'li Atay Uslu, soru üzerine bazı Suriyelilere zorla ‘gönüllü geri dönüş belgesi’ imzalattırıldığına ilişin iddiaları da değerlendirdi. Bu iddiaların asılsız olduğunu, zorla geri gönderme gibi bir uygulamanın olmadığını belirten Uslu, “Gönüllü geri gönderme çalışması var. Gönüllü geri göndermeyi destekliyoruz, gönüllü olarak dönecekleri destekliyoruz. Biz 3,5 milyon Suriyeliyi savaş ortamından kabul etmişiz onları zorunlu olarak savaşın ve bombanın altına göndermeyiz, böyle bir medeniyet değiliz, böyle bir uygarlık değiliz. Bizim onlara karşı tarihi, vicdani, hukuki görevimiz var” dedi. Bu tür bireysel iddiaların ortaya çıktığını ifade eden Uslu, bunların hepsinin de iddiadan öteye geçmediğini kaydetti.

"Her bayramda gidenlerin yaklaşık yüzde 15’i tekrar Türkiye’ye dönmüyor"

Gönüllü gidişleri, bayramda gidişleri desteklediklerini ifade eden AKP'li Uslu, bunun nedenini de, “Bu konuda da eleştiriliyor, bayramda gidiyorlar geliyorlar… Neden destekliyoruz? Bu insanlar gitsinler kendi topraklarını, kendi köylerini, kendi mahallerini görsünler, yaşanabilecekse zaten bu insanlar kalıyor. Her bayramda gidenlerin yaklaşık yüzde 15’i tekrar Türkiye’ye dönmüyor. Diyorlar ki, ‘biz burada yaşayabiliriz’. Çünkü yaşanabilecek alt yapıları olduğu sürece o insanlar orada kalıyor. Bunların hepsi gönüllü geri dönüşü destekleyen çalışmalardır, aktivitelerdir” diyerek anlattı.

“Bu konuyu farklı amaçlarla kullanmak isteyenler var"

AKP'li Atay Uslu, Suriyelilere yönelik kamuoyundaki tepkileri değerlendirirken de, “Bu konuyu farklı amaçlarla kullanmak isteyenler, ajitasyonu ortaya çıkarmak isteyenler, bunun üzerinden siyasi rant elde etmek isteyenler var. Bunlar nefret dili, ötekileştirici dil, yanlış dil kullanıyorlar. Bu bizim medeniyetimize de yakışmaz, bu bizim anlayışımıza da yakışmaz, bu bizim tarihimize ve vicdanımıza da yakışmaz. Bunların hepsi yanlış şeylerdir” dedi.

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türkiye'de yaşayan ve 35 yaşın altında bulunan Suriyelilerin verilecek eğitimin ardından cepheye gönderilmesini önerdi. AKP'li Atay Uslu, bu öneriye ilişkin soruya ise “Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) şu anda o bölgede kendisiyle ilgili, kendi bağımsızlığı ve özgürlüğüyle ilgili çalışma yapıyor. 2004 yılından itibaren bugüne kadar yaklaşık 80 bir ÖSO mensubu şehit oldu, 250 bir ÖSO mensubunun gazi oldu, engelli hale geldi. Yani Suriyeliler orada kendileri için savaşmaması söz konusu değil. ÖSO oradaki terör unsurlarıyla da farklı unsurlarla da savaşı devam ettiriyor. Onun dışındaki soruları bu kişilerin kendilerine sorabilirsiniz” yanıtını verdi.