Gündem

TBMM'de "Beyaz Toros" tartışması: "Bizden önce faili meçhuller vardı"

16 Kasım 2022 08:45

TBMM'deki Adalet Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde 1990’lı yıllarda çok tartışılan ve faili meçhullerle anılan ‘Beyaz Toros’ arabalar gündeme geldi. AKP Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, HDP'lilere “Geçmişte siz Kürtçe konuştuğunuzda alıyorlardı ensenizden beyaz Toroslara koyuyorlardı. Bizden önce faili meçhuller vardı” dedi. İyi Partili Naci Cinisli, tepki gösterdi.

AKP'li Ekrem Çelebi, HDP'lilere “Geçmişte siz Kürtçe konuştuğunuzda alıyorlardı ensenizden beyaz Toroslara koyuyorlardı. Bizden önce faili meçhuller vardı” dedi. İyi Partili Naci Cinisli ise “Devlete iftira atıyor, beyaz Toroslardan neyi kastediyor?” diye çıkıştı.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine  göre, Çelebi, “Geçmişte kimse o bölgelerde Kürtçe konuşamıyordu… Şimdi siz Ağrı'da, Şırnak’ta, Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de, Mersin'de, Yozgat’ta otobüsün üzerine çıkıp, Kürtçe propaganda yapıyorsunuz; kimse bir şey diyor mu? Çocuğunuza ‘Zozan' adını veremiyordunuz. Bizden önce faili meçhuller vardı, şimdi bir tane gösteremezsiniz” dedi.

“Devlete iftira atıyor"

Çelebi'nin sözlerine İyi Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli “Devlete iftira atıyor. Beyaz Toros ne demek oluyor” sözleri üzerine Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz , “Beyaz Toros ile devleti mi kast ettiniz?” sorusunu yöneltti.

Çelebi ise ‘'Devleti kastettiğim yok. Özgürlükler konusunda iktidarımızın Türkiye’ye getirdiklerini söylüyorum. Kamuda da kendinizi ifade edebiliyorsunuz. Bunu söylüyorum'' cevabını verdi.