Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilecek Adli Yıl Açılış Töreni'ne katılma kararı alan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, A Haber’de Sarayın davetine katılmayan baroları eleştirdi.
"TBB özgür iradesiyle adli yıl açılış törenine katılma kararı almıştır" diyen Feyzioğlu" Türkiye'nin içini karıştırmak için FETÖ-PKK ve DHKP-C onların arkasındaki emperyal güçler her vesileyi Türkiye'ye yönelik bir saldırı aracına dönüştürme çabasındalar bizim de bu saldırılar karşısında hiç kuşkusuz çelik gibi olmamız gerekir. Bütün bunları yan yana koyunca, Türkiye'nin normalleşmesi ve milli menfaatleri etrafında uzlaşabilmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Bütün bunları değerlendiren Yargıtay Başkanımız ve TBB yönetim kurulu oturduk konuştuk. Biz bu normalleşmeye nasıl katkıda bulunabiliriz. Adli yıl açılış törenine katılarak katkıda bulunacağımız fikrine vardık" ifadelerini kullandı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Rahmetli Demirel ve Ecevit başbakanlıkta yargı reformu paketi açıkladı. Önemli bir paketti. Şimdi Başbakanlık yok Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi var. Eee bunu kim açıklayacak. Devletin en üst makamı kimse çıkar 82 milyonun karşına açıklar ve taahhüt eder. Siz o taahhüt yerine getirilmezlerse hesap sorun. Nerede açıklanacaktı sizin evinizde mi açıklayacak." ifadelerini kullandı.
Feyzioğlu kendisine yönelik yapılan eleştiriler için, "Bu yaklaşımları çözüm odaklı değil daha ziyade siyasi ve idelojik odaklı görüyorum" dedi. Feyzioğlu öte yandan, "Türkiye tökezlesin diye bekleyen bir kesim var" dedi.
Ne olmuştu?
Yargıtay tarafından, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 79 baro başkanlığına 2 Eylül’de yapılması planlanan Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılım davetiyesi gönderilmişti. Törenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılmasıyla ilişkili olarak, barolardan ardı ardına ret cevapları gelmişti. Yargıtay'ın davetini, İzmir Barosu adına Başkan Avukat Özkan Yücel geri çevirirken, Yargıtay’a gönderilen yanıt yazısında, “Bizler, insan haklarının korunduğu ve geliştirildiği, hukukun yok sayılmadığı, yargının siyasi iktidarın güdümünden çıktığı günlerde, tam bağımsız bir yargı teşkilatının ev sahipliğinde yapılacak bir törene katılımı, savunduğumuz değerlere daha uygun görüyor ve bugünü umutla bekliyoruz” sözleri yer aldı. Aynı açıklamada, diğer barolara ve Yargıtay’a çağrıda bulunan Yücel: “Bize kalırsa, siz de o salona gitmeyin” dedi.
İzmir Barosu’nun ardından, aralarında Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve Van’ın da bulunduğu 41 ilin barosu da daveti geri çevirdi. Yargıtay’ın davetine TBB ile Elazığ, Çorum ve Rize illerinin baroları katılacaklarını bildirmişti. Diğer yandan baroların törene katılmama kararına Yargıçlar Sendikası yargının bağımsız olmamasını gerekçe göstererek destek verdi. 20 kadar Yargıtay üyesi de bireysel kararları doğrultusunda törene katılmayacaklarını bildirdi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise barolardan gelen ret cevaplarının ardından, “Türkiye’nin normalleşmesi sürecinde Yargıtay Başkanlığı’mız önemli bir adım attı, bize elini uzattı. Biz de elimizi uzattık. Tuzu kuru olanların ne dediği çok önemli değil. Adli yıl açılışının çok önemli bir diyalog zemini olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Daha sonra kullandığı "Tuzu kuru olanların ne dediği önemli değil" sözleri nedeniyle eleştirilen Feyzioğlu, 19 Ağustos günü görevlerinden alınan Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının yerine atanan kayyımlara ilişkin yaptığı konuşmada “Baroların her eleştirisi başımızın tacıdır” demişti.