Gündem

Taşgetiren: Suriyeli göçmenler içinden milli takımımızda boy gösterenler olacak mıdır?

21 Haziran 2024 09:30

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, Avrupa Kupası maçlarında Frasa, Belçika gibi ülkelerin milli takımlarındaki Afrika kökenli futbolcu sayısına işaret ederek, "Acaba yakın zamanda mesela milli futbol takımımızda Belçika’ya, Fransa’ya benzer yoğunlukta Afrika kökenli futbolcuyu görür müyüz? 
Milyonlarla ifade edilen ve yer yer vatandaşlık verilen Suriyeli göçmenler içinden şu veya bu milli takımımızda boy gösterenler olacak mıdır?" dedi.

Göç alan ülkelerin siyaset sahnelerinden futbol sahalarına kadar yabancı kökenlilerin boy göstermesine "İngiltere Hint kökenli başbakan gördü, Müslüman belediye başkanı gördü vs. Almanya Milli Takımının kaptanı bir Türk: İlkay Gündoğan. Avrupa ülkelerinin bir çoğunda 'Türkiye kökenli' siyasetçiler görünür hale geliyor bir süredir." örneğini veren Taşgetiren'in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Şu biliniyor: 'Suriyeli göçmen' sorunun geleceğe de taşınan çok farklı boyutları var. O işin sağlıklı yönetilemediği açık. Biri çok yabancı örgütün o alanda çalışmalar yaptığı da biliniyor.

Suriye yönetimi ile henüz sağlıklı bir ilişki kurulabilmiş değil. Normalde Suriye vatandaşı olan bu insanlar hakkında Esed yönetiminin ne düşündüğü de belli değil. Yani “Hangi uzlaşma noktasında bu insanlar yeniden kendi ülkelerine döner, ya döner mi?” sorusunun cevabına dair elde bir şey yok. Türkiye’nin denetiminde bulunan Kuzey Suriye ne olacak, ABD – YPG denetiminde olan Kuzey Doğu Suriye ne olacak, belli değil. Bizdeki Suriyelilerin uzun vadede kendi tavanları olan Suriye konusunda ne düşündüğü belli değil. Türkiye’de doğan Suriyeli çocukların gelecekte nasıl bir kimlik kazanacakları soru…

Bir yandan bu ülkenin suyunu içmiş, ekmeğini yemiş, havasını yudumlamış herkesin gittiği her yerde Türkiye’nin gönüllü elçisi olma temennisi var, bir yanda da entegre olamama ihtimalinin getirdiği endişeler…

'Zaten bir iç barış sorunumuz yok mu?' sorusu da var. 'Suriye’de olan bitenlerin içerdeki denklemleri kötü etkilemesinden kaygı duymuyor muyuz?' sorusu da var.

Ülkeyi yönetenlerin bütün bunlara hakim olduğunu düşünüyor musunuz, diye sorayım, yazıyı bitireyim."