Dünya

Tarihi zirve için Trump ve Kim, Vietnam'da

Görüşmede nükleer silahlar konusunda öncelik verilmesi bekleniyor

27 Şubat 2019 02:30

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, nükleer silahlardan arınmaya yönelik zirve için Vietnam’ın başkenti Hanoi’ye ulaştı. İki liderin Singapur'dan sonra yarın gerçekleşecek ikinci yüz yüze görüşmesinin gündeminde nükleer silahlar öncelikli olacak.

Kuzey Kore Lideri, Vietnam’a Hanoi’ye bir düzine korumayla geldi. Güvenlik güçleri Kim’in oteline giden yolları kapattı. Kuzey Kore Liderinin lüks aracını, aralarında çocukların da olduğu yüzlerce kişi karşıladı. Çok sayıda güvenlik görevlisinin yanı sıra, basın mensupları da, Kuzey Kore Liderini görmeyi bekleyenler arasındaydı. Kim Yong Un'un yakınındaki yardımcılarından olan kız kardeşi de yanındaydı.

ABD Başkanı Donald Trump da coşkuyla karşılandı. İki liderin kalacağı otelin dışında insanlar toplandı. Kalabalığın arasında ABD bayrakları sallayanlar ve tezahürat yapanlar vardı.

İki liderin nerede buluşacağı henüz belli değil. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump ve Kim’in zirvenin ilk gününde ikili görüşme gerçekleştireceklerini duyurdu. Ardından ikişer konuk ve tercümanlarıyla bir görüşme yapacakları söylendi.

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, zirveye ev sahipliği yapan Vietnam'ın Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi. Zirvenin ikinci gününde de iki liderin ve beraberlerindeki heyetlerin istişareleri bekleniyor.

Trump ve Kim Jong Un, ilk kez geçen yılın Haziran ayında Singapur'da bir araya gelmiş ve şaşırtıcı derecede samimi görüntüler vermişti. Haziran’dan bu yana iki liderin de mesajları yakınlaşmaya yönelik olmuştu. İki lider arasındaki sert atışmalar ve husumet geride kalmıştı.

ABD ve Kuzey Kore liderlerinin bir araya geleceği zirvede, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması ve Kuzey Kore ile Güney Kore'nin resmi bir barış anlaşması imzalaması konuları ele alınacak.