Dünya

Taliban Afganistan'daki tüm eğitim sisteminde 'geri dönülemez hasara' neden oluyor

06 Aralık 2023 11:33

T24 Dış Haberler

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Taliban'ın fiziksel cezayı yeniden uygulamaya koyması, müfredat değişiklikleri yapması ve çoğu okula gitmesi yasaklanan kadınların yerine yalnızca erkeklerden oluşan vasıfsız öğretmenlerin kullanılması yoluyla Afganistan'ın eğitim sistemine “geri dönülemez hasara” yol açtığı konusunda uyardı. 

Taliban, 2021'de iktidara geldikten sonra kız çocuklarının ortaokullara gitmesi yasaklandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) yayınlanan yeni bir raporu, Taliban döneminde erkek çocukların eğitiminin de olumsuz etkilendiği konusunda uyarıyor, ancak bu durum büyük oranda rapor edilmiyor.

HRW, kadın öğretmenlere uygulanan yasağın vasıfsız erkekler tarafından doldurulan bir boşluk bıraktığını ve öğretilen konuların çeşitliliğini azalttığını söyledi.

HRW'de kadın hakları araştırmacı yardımcısı Sahar Fetrat şunları söyledi: “Taliban, Afgan eğitim sistemine kız çocukları kadar erkek çocukları için de geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Ülkedeki tüm okul sistemine zarar vererek kaliteli eğitimden mahrum, kayıp bir nesil yaratma riskiyle karşı karşıya kalıyorlar.” 

Raporda sanat, spor ve yurttaşlık bilgisi gibi konuların birçok okulda müfredattan çıkarıldığı belirtildi. 

HRW'nin elde ettiği bir belgede, önceki Afgan müfredatının "batı standartlarına benzeyen İslam dışı ve Afgan dışı standartlar" kullandığı belirtilirken, ayrıca "Müfredatın Batılı değerleri ve kıyafetleri teşvik ettiği, demokrasiyi desteklediği, diğer inançları kapsadığı ve öğrencilere aralarında Shakespeare'in de bulunduğu gayrimüslim yazarlar hakkında bilgi verdiğinden" şikayetçiydi.

HRW, Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana okullardaki fiziksel cezalarda artış olduğunu, erkek çocuklarının cep telefonu sahibi oldukları veya geleneksel olarak Afgan olması gereken saç kesimi veya giyim konusunda yeni katı kurallara uymadıkları için dövüldüğü ve kırbaçlandığını açıkladı. 

HRW'nin raporunda yer alan Herat vilayetinden bir öğrenci şunları söyledi: “Taliban'ın katı kuralları boğucu. Şu anda öğrenci olarak renkli bir şeyler giymek günah sayılıyor. Gömlek veya tişört giymek, kravat veya takım elbise giymek suç muamelesi görüyor. Her gün, bu nedenlerden dolayı sabah toplantılarında veya sınıflarda cezalandırıldığımız birçok olay yaşanıyor."

HRW ayrıca, Afganistan'ın kuraklık, çatışma ve felç edici bir ekonomik krizle boğuştuğu bir dönemde, erkek çocukların okula gitmek yerine çalışma yönünde artan bir baskıya maruz kaldıklarını da söyledi. 28 milyondan fazla Afgan acil yardıma ihtiyaç duyuyor ve 6 milyon insan gıda güvensizliği seviyesinde, kıtlığa bir adım uzaklıkta. İnsan hakları grubu, erkek çocukların ayrıca ailelerine destek olma baskısı nedeniyle kaygı ve depresyonla mücadele ettiğini söyledi.