Ekonomi

Tahvil nedir?

Para piyasalarında kullanılan terimlerden biri olan tahvil terimi merak edildi. Anonim şirketlerle ilgili olan tahvil, vatandaşlar tarafından araştırıldı.Tahvil satışları, iskonto esaslarında dayalı olarak gerçekleşir. Peki, tahvil nedir? Tahvil özellikleri nelerdir?

30 Ağustos 2023 16:56

Bir yatırım biçimi olarak bilinen tahvil terimi, gündemde yer aldı. Vatandaşların, arama motorlarında tahvil ile ilgili detaylı araması hız kazandı. Bir yıldan fazla vade tarihi bulunan tahvil yazılı senet olarak bilinir. Tahvil sahibi olan yatırımcılar, tahvil ihraç edecek tarafın alacaklısı kabul edilir. Peki, tahvil nedir? İşte, tahvil ile ilgili detaylar:

Tahvil nedir?

Tahvil sözlük anlamına göre "değiştirme, çevirme, dönüştürme ve döndürme" ifadelerinin karşılığıdır. Ekonomi alanında ise farklı bir tanımı vardır. Bu tanıma göre tahvil, ticari bir kurumun ya da devletin borç nakit para sağlayabilmek amacı ile çıkarttığı, yıllık olarak belirli oranda bir faiz getiren, alınabilen ve satılabilen değerli kağıt anlamında kullanılır. Tahvil çeşitleri çıkartıldıkları kuruma ya da çıkarılış amacına göre farklılık gösterir. Buna göre bazı tahvil çeşitleri şu şekildedir:

İkramiyeli tahviller

Sabit ve değişken faizli tahviller

Devlet tahvili

Nama yazılı ya da hamiline tahviller

Özel sektör tahvilleri

Primli tahviller

Başa baş tahviller.

Devlet tahvili, devletin bir yıldan uzun süreli olarak belirlenmiş olan vade tarihli borç gereksinimlerini karşılamak için çıkartılan borç senedidir. Bu senetler tahvil olarak isimlendirilir. Bu tahvili çıkartma yetkisi Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığına aittir. Belirlenmiş olan vade tarihi için devlet, faiz geliri ile birlikte ödeme yapmayı garanti eder.

Tahvilin özellikleri nelerdir?

Tahviller devlet tarafından da çıkartılabilir. Devlet tahvili ise daha az riske sahiptir, buna oranla faiz gelirleri de düşük olur. Tahvillerin bazı özellikleri vardır. Tahvilin özellikleri şu şekilde sıralanabilir: