Gündem

Tahran'dan havalanan Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağı düştü: 176 ölü

Ölenlerin 26'sı çocuk

08 Ocak 2020 06:33

İran'ın başkenti Tahran'dan havalanan Ukrayna Havayolları'na ait bir yolcu uçağı 'teknik nedenlerden dolayı' düştü. 176 yolcunun bulunduğu uçak, kalkıştan hemen sonra İmam Humeyni Havalimanı yakınlarında düştü. İran devlet televizyonu uçaktan kurtulan olmadığını duyurdu.

Reuters'ın aktardığına göre, Boeing 737 tipi uçak, İmam Humeyni Havalimanı'ndaki kalkışın birkaç dakika sonrasında düştü. Fars Haber Ajansı uçağın teknik nedenlerle düştüğünü açıkladı.

Düşen yolcu uçağında hayatını kaybeden kişilerden 26'sının çocuk olduğu bildirildi. Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Tahran'da düşen ve 176 kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna Hava Yolları'na ait uçakta bulunan yolcuların listesini açıkladı. Hayatını kaybeden yolcuların 26'sının 18 yaşının altında olduğu; bunlardan 13'ünün ise 10 yaşından küçük olduğu belirtildi. 

Ukrayna Uluslararası Havayolları düşen uçakta 82 İran, 63 Kanada vatandaşı bulunduğunu duyurdu. 

29 Ekim 2018 ve 10 Mart 2019'da 737 MAX 8 tipi iki uçağı teknik arızalar sebebiyle çakılan Boeing, olaydan haberdar olduklarını ve gelişmeleri takip ettiklerini açıkladı.

İran Acil Durum Departmanı Başkanı, uçak çok şiddetli bir şekilde yandığı için kurtarma çalışmaları yapamadıklarını duyururken, İran devlet televizyonu bütün yolcu ve mürettebatın hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABD'nin havacılık düzenleme kurumu FAA, İran'ın Irak'taki ABD güçlerinin kullandığı üslere füze saldırısı düzenlemesinin ardından ABD'li havayollarının İran, Irak, Umman Körfezi ve İran ile Suudi Arabistan arasındaki kalan bölgenin üzerindeki hava sahasını kullanmasını yasakladığını açıkladı.

"Uçak yeniydi" 

Ukrayna Uluslararası Havaalanı, düşen Boeing uçağına ilişkin açıklama yaptı. Havayolu şirketi Boeing 737 model uçağın daha yeni olduğunu, 2 gün önce kontrollerinin yapıldığını söyledi.