Dünya

Taha Akyol: Avrupa Konseyi’nde 'çekimser' kalmayıp, Türkiye'nin dünyadaki yerini gösterebilirdik; büyük yanlış oldu

Avrupa Konseyi'nde Rusya'nın üyelik haklarının askıya alınması için yapılan oylamada, Türkiye çekimser oy vermişti

02 Mart 2022 10:00

Karar yazarı Taha Akyol, Türkiye'nin Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alındığı oylamada çekimser oy kullanmasına ilişkin olarak, "Türkiye’nin yeri Batı ittifakıdır… İktisadi yaptırımlar konusunda bizim ihtiyatlı olmamız, Rusya ile iktisadi ilişkilerimize özen göstermemiz lazım. Fakat Avrupa Konseyi’nde tek başımıza 'çekimser' kalmayıp müttefiklerimizle birlikte oy kullanmalıydık; Türkiye’nin dünyadaki yerini göstermek bakımından bunun büyük değeri olurdu. Çekimser oy büyük yanlış oldu" dedi. 

Akyol, ayrıca şunları yazdı:

"Ukrayna’nın NATO’ya alınmayacağı çoktan açıklanmıştır. Ukrayna’nın ve hatta Avrupa’nın nükleer askeri güç olan Rusya için tehlike oluşturması düşünülemez. Fakat Büyükelçi Ümit Pamir’in İpek Özbey’e söylediği gibi, Putin ve Rus otokrasisinin hissettiği tehdit; Slav ve Ortodoks Ukrayna’nın Batı’ya girerek demokratik bir ülke halinde “yeni bir modelle ortaya çıkması”dır.

Yine aynı psikoloji: Otokrasinin hürriyet ve demokrasi korkusu. Şüphesiz Ukrayna’da savaşı dev gücüyle Putin kazanacak ama, faturası çok ağır olacak; iktisadi ve sosyal faturasından bahsediyorum."