Gündem

Tabip odalarından TTB’ye destek: Hekimler insanlığın vicdanı olmuştur

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi 11 doktora verilen 2’şer kez 10’ar ay hapis cezası verilmişti

07 Mayıs 2019 14:00

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı Operasyonu’ sırasında, ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ başlıklı açıklama yapan ve bu nedenle ‘terör örgütü propagandası yapmak’, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlamalarıyla haklarında dava açılan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi 11 doktora verilen 2’şer kez 10’ar ay hapis cezasına, tabip odalarından tepki geldi.

Gazete Duvar'dan yapılan açıklamada, toplam 65 tabip odasından 42’si ortak açıklama yaptı. Aralarında İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Antalya, Samsun, Muğla gibi üye sayısı en fazla tabip odalarının da bulunduğu 42 tabip odasının ortak açıklamasında, “Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyelerine verilen cezalar, hukuka ve evrensel insanlık değerlerine yöneliktir. Türk Tabipleri Birliği hekimlerin ve insanlığın vicdanı olmuştur” denildi.

Ne olmuştu?

“Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklamalarından dolayı TTB Merkez Konseyi üyelerinin yargılandığı dava 3 Mayıs Cuma günü Ankara 32’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme dönemin Merkez Konsey üyelerine “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçundan 2’şer kez 10’ar ay hapis cezası, Dr. Hande Arpat’a ise 2016 yılındaki bazı sosyal medya paylaşımlarında “terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası vermişti. Dr. Şeyhmus Gökalp “terör örgütü propagandası” suçundan beraat etmişti.