Gündem

Taklit tabelalı işletmelere denetim; bakanlık ceza verecek

30 Mart 2023 10:30

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) tabelalarına benzetilerek satış yapan işletmelere denetim yapıldı. İstanbul Sultangazi'de bulunan ve tartışmalara neden olan "Et ve Balık K." tabelalı işletmenin, "K."yı kaldırdığı görüldü. Yine Sultangazi ve Eyüpsultan'da tabelalarında, "Et ve Süt Mağazaları" ve "Et ve Balık Kasap" yazan iki farklı işletme, vatandaşların kafasına karıştırdı. İşletme sahibi, yanlış anlaşılmalar yaşandığını, işletme isminin lisanslı olduğunu iddia etti.

Ticaret Bakanlığı, ESK'nın itibarından haksız yararlanarak, tüketicilerin güveninin kötüye kullanıldığını belirterek, ilgili işletmelere reklam durdurma ve idari para cezası verileceğini açıkladı. Bakanlık, aldatıcı ve yanıltıcı tanıtımların yakından takip edildiğini duyurdu. 

"Uygulamaya Et ve Süt Kurumu yazdım burayı gösterdi"

Navigasyon uygulamasıyla kasaba geldiğini belirten bir müşteri, "Az önce konum olarak girdik. 'Et ve Balık Kurumu' yazdık bizi buraya getirdi. Buradaki arkadaşlardan öğrendik, özel bir yermiş. Hani, fiyatlarla da arasında iki katı fark oynuyor. Biz de şaşırdık. Devlet acaba neden zam yapsın ki dışarıya göre dedik? Sonradan öğrenmiş olduk" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşı yanılttıklarından dolayı tutanak tuttuk"

Sultangazi Belediyesi Zabıta Amiri Yasemin Can, "6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'na göre marka tescilinden dolayı burada bazı markaların benzerini kullanarak vatandaşları yanılttığından dolayı bununla ilgili İl Ticaret Müdürlüğü'ne zabıt tanzim ettik. Tutanağımızı, İl Ticaret Müdürlüğü'ne yasal işlem yapılmak üzere göndereceğiz. Onun dışında iş yerinin marka tescil belgesi, ruhsatı ve vergi levhası mevcut. Biz gereken tutanakları tanzim ettik. Tabela da K harfini kaldırmışlar!" dedi.

Bir mağaza çalışanı ise ESK önünde çekim yapan gazeteciyi, "Bütün her şeyi kullanırım. Uğraştırırım yani sizi" sözleriyle tehdit etti. (DHA)

 

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir