Dünya

Suudi Arabistan, rafineri saldırısı nedeniyle petrol üretimini durdurdu

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, uygulamanın geçici olduğunu söyledi

15 Eylül 2019 00:53

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, Yemen'deki İran destekli Husiler'in üstlendiği "Saudi Aramco" saldırısı nedeniyle petrol üretiminin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Bakan Abdulaziz bin Selman, iki petrol tesisinin geçici olarak kapatılması nedeniyle Suudi Aramco'nun üretiminin yarısındaki azalmanın stoklar yoluyla dengeleneceğini söyledi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, üretimin durdurulması bir günde neredeyse beş milyon varil ham petrol üretimini etkileyecek. Bu miktar, dünyanın günlük petrol üretiminin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor.

BBC Türkçe, saldırının hafta sonuna denk gelmesi ve küresel petrol piyasalarının kapalı olması nedeniyle, saldırının etkilerinin petrol fiyatlarına yansımadığını belirtti.

Bloomberg'de yer alan yorumda ise petrol fiyatlarının bu saldırıdan etkilenmesi için hasarın büyüklüğünün ne kadar sürede tamir edilebileceğinin bilinmesi gerektiğine işaret edildi. Bilgi yokluğunun ise petrol ticareti ile ilgilenen yatırımcıları, en kötü senaryoyu düşünmeye iteceği belirtildi. Yorumda, vurulan Abqaiq petrol tesisisinin, Suudi Arabistan'daki en önemli tesis olduğu da vurgulandı.

Pompeo İran'ı suçladı

Saldırı sonrası açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in diplomasi yapıyormuş gibi davranırken, Tahran'ın Suudi Arabistan'a yönelik 100'e yakın saldırının arkasında olduğunu" savundu.

Pompeo, "Tüm tansiyonu azaltma çağrıları arasında İran şimdi dünyanın enerji arzına eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Saldırıların Yemen'den geldiğine dair bir kanıt yok" ifadelerini kullandı.

Tüm ülkeleri İran'ın saldırılarını kamuya açık ve net bir şekilde kınamaya çağıran Pompeo, ABD'nin, enerji piyasalarındaki tedarikin en iyi şekilde devamı ve Tahran'ın saldırganlığından sorumlu tutulmasını sağlamak için ortakları ve müttefikleri ile birlikte çalışacaklarını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump da saldırıdan sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefon görüşerek saldırıyı kınamış, ülkesinin Suudi Arabistan'ın güvenlik ve istikrarını destekleyen her konuda iş birliği yapmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

TIKLAYIN - Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine 'drone'lu saldırı

Husiler üstlenmişti

Suudi Arabistan'ın doğusundaki Abqaiq ve Hujrat Khurais bölgelerinde Suudi devletinin petrol-gaz şirketi Aramco'ya ait 2 tesisine yönelik insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlenmişti. Saldırı sonrası çıkan 2 yangın kontrol altına alınmıştı.

Ülkenin en büyük petrol işleme tesisi ile ikinci büyük petrol sahasına dün gece yapılan saldırıları Yemen'deki İran destekli Husiler üstlenmişti.

Lübnan merkezli Al-Masirah televizyonuna konuşan Husi sözcüsü saldırılarda 10 insansız hava aracının kullanıldığını belirtmiş ve gelecekte yeni saldırılar düzenleyebilecekleri tehdidinde bulunmuştu.