Dünya

Suudi Arabistan'dan İran'a: Askeri dahil bütün seçenekleri değerlendireceğiz

"Savaş istemiyoruz ama İranlılara bu tür davranışları sürdüremeyeceklerini göstermeliyiz"

25 Eylül 2019 00:49

Suudi Arabistan 14 Eylül'de ulusal petrol şirketi Aramco'ya ait iki petrol rafinerisine düzenlenen saldırılarla ilgili İran'a yanıt olarak askeri dahil bütün seçenekleri değerlendireceklerini duyurdu. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun toplandığı New York kentindeki Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyir saldırıların arkasında İran'ın bulunduğuuna inandıklarını ve bununla ilgili soruşturmanın tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

Konuyla iligili uluslararası desteği harekete geçirmeyi ve diplomatik, ekonomik ve askeri bütün seçenekleri değerlendireceklerini belirten Cübeyir buna göre bir karar alacaklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı "Savaş istemiyoruz. Ama aynı zamanda İranlılara bu tür davranışları sürdüremeyeceklerini göstermeliyiz" diye konuştu. Bakan ayrıca BM'nin bu saldırılarla ilgili olarak fırlatma noktasının tespiti konusunda yardımcı olduğunu hatırlattı.

14 Eylül'de ülkenin Abqaiq ve Kureyş rafinerilerine yönelik saldırılar sonucu küresel petrol üretiminin yüzde 5'inden fazlasının geçici olarak hizmet dışı kalmasına neden olan saldırılarla ilgili soruşturmanın birkaç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

İran: Suudi tesislerine saldırsak tamir edilecek bir şey kalmazdı

ABD'de Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait petrol tesislerine düzenlenen saldırı hakkında konuşan Zarif, ABD'nin bu konuda İran'ı suçlamasının anlaşılmaz ve mantıksız olduğunu söyledi. Washington'ın tek hedefinin saldırıları bahane ederek bölgedeki askeri varlığını arttırmak olduğunu iddia eden Zarif, "İran eğer bu saldırıların arkasında olsaydı, Suudi petrol tesislerinde tamir edilecek hiçbir şey kalmazdı" ifadelerini kullandı.

ABD ile yapılabilecek olası bir müzakere konusuna da değinen Zarif, eğer Washington'un hazır olması halinde İran'ın da hazır olduğunu söyledi. Zarif öte yandan diyalog yoluna giden somut bir adım olarak yaptırımların kaldırılması gerektiğini belirtti.