Dünya

Suriye'deki kamptan kaçan IŞİD'li kadınlar: Çocuklarımız için Fransa'ya dönmek istiyoruz

Tel Abyad'da Türk güçlerine teslim olan Fransız vatandaşı üç IŞİD'li kadın Fransa'da yargılanmak istediklerini söyledi

10 Kasım 2019 20:54

Suriye'nin kuzeyinde SDG kontrolündeki Ayn İsa kampından kaçıp Tel Abyad'da Türk güçlerine teslim olan Fransız vatandaşı üç IŞİD'li kadın Fransa'ya dönmek istediklerini söyledi. Kadınlar, "Çocuklarımızın kendi hayatlarını yaşayabilmeleri için geri dönmek istiyoruz" dedi.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Türkiye’nin harekatı sırasında Suriye’nin kuzeyindeki Ayn İsa kampından kaçıp Tel Abyad’da Türk güçlerine teslim olan Fransız vatandaşı üç kadın Reuters ajansına konuştu. Kadınlar, çocuklarının geleceği için Fransa’ya dönmek ve burada yargılanmak istediklerini söyledi.

Kadınlar, Barış Pınarı Harekâtı sırasında Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki kampta yaşanan karışıklıktan faydalanarak kaçtıklarını, Fransa’ya dönebilme umuduyla da Tel Abyad’ın Suluk beldesinde Türk güçlerine teslim olduklarını anlattı. İsimlerini vermeyen kadınlar, SDG kampında gözaltına alınmadan önceki yaşamları hakkında da fazla ayrıntı paylaşmadı. Ancak kadınların, IŞİD militanlarının aile üyeleri olduğu sanılıyor.

Kadınlardan biri Fransa’ya dönmeyi tercih ettiğini belirterek, “Çocuklarımızın kendi hayatlarını yaşayabilmeleri için geri dönmek istiyoruz. Beş yıldır buradayım ve geri dönüp hayatıma devam etmek, kaybettiğim zamanı kazanmak istiyorum” dedi. Bir diğer kadın ‘hızla Fransa’ya dönmek istediğini ve Fransız mahkemelerinin vereceği cezanın kendisi için bir sorun oluşturmayacağını’ söylerken, üçüncü kadın da “Fransa’daki mahkeme kararıyla hiçbir sorunumuz yok. Bu nedenle, ülkemize geri dönebilmek için Türklere teslim olduk” diye konuştu.

SDG kampındaki koşullardan şikayet eden kadınlardan biri, “Çocuklar çok çabuk hastalanıyordu. Fazla yemek yoktu. Oğlumla birlikte Fransa’ya dönmek istiyorum” dedi.

SDG’nin gözaltına aldığı yabancı IŞİD militanları ile ailelerinin durumu uzun süredir tartışma konusu. Suriyeli Kürtler, bu kişilerin tutulduğu kampların kapasitesini aştığını ve koşulların kötüleştiğini vurgulayarak Avrupa ülkelerine kendi vatandaşlarını geri alıp kendi topraklarında yargılama çağrısında bulunmuştu. Fransa ise IŞİD’e katılan vatandaşlarının, suçların işlendiği ülkelerde yargılanmasından yana.

Türkiye ise elindeki IŞİD’cileri geri göndermeyi planlıyor. Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin elindeki IŞİD üyelerinin iadesine pazartesi başlanacağını söylemişti.