Dünya

Sudan’daki protestolar hakkında bilinmesi gereken 10 şey

Sudan'da protestoların başlangıcından bu yana en az 40 kişi öldürüldü!

22 Ocak 2019 13:44

Sudan'da bir ay önce başlayan protestolar hâlâ sürüyor. Uluslararası Af Örgütü devam eden protestolar hakkında bilinmesi gerekenleri 10 maddede derledi. 

İşte Afrika’nın doğusundaki ülkeyi kuşatan protestolar hakkında bilinmesi gereken 10 doğru bilgi:

1. Son dönemdeki protestolar, Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’in iktidara geldiği 1989’dan bu yana ekonomi politikalarına ve hükümetin işlediği öne sürülen insan hakları ihlallerine karşı gerçekleştirilen geniş çaplı protestolar olma özelliğini taşıyor.

2. Protestoların başlangıcından bu yana Sudan’ın 18 eyaletinden 15’inde 300’ün üzerinde protesto gerçekleştirildi.

3. Nil Nehri Eyaleti’ne bağlı Atbara kentinde lise öğrencilerinin ekmek fiyatlarındaki aşırı artışa karşı düzenlediği protesto, ülke genelindeki protestoların fitilini ateşledi.

4. Hükümet, 19 ve 20 Aralık’ta Facebook, Twitter ve WhatsApp da dahil olmak üzere sosyal medya platformlarına erişimi engelledi. Fakat birçok kişi VPN kullanımı aracılığıyla sosyal medya platformlarına erişimlerini sürdürdü.

 

6 Ocak 2019’da başkent Hartum’daki Burri mahallesinde bir çocuk protestocu. Başlangıcından bu yana, farklı yaşlarda ve farklı sosyal çevrelerden gelen vatandaşlar protestolara geniş katılım gösterdi.

 

5. Protestolar yayılırken, Sudanlı Profesyoneller Derneği (SPD) 25 Aralık 2018’den itibaren Hartum ve diğer eyaletlerin bazılarındaki protestoların düzenlenmesinde ön plandaydı. SPD, öncelikle, Kasım ayında yayınladığı asgari ücret araştırmasına dayanarak, aşırı yüksek enflasyon oranı nedeniyle asgari ücrette artış talep etmek için parlamentoya doğru bir işçi yürüyüşü çağrısında bulundu. Ancak SPD, protestoların sayısının giderek artması üzerine 23 Aralık’ta  talebini El-Beşir’in istifa etmesi yönünde değiştirdi. Hartum’da binlerce kişi bu çağrılara katıldı. SPD bu geniş çaplı katılımın ardından, Sudanlı aktivistlerin de bilgisi dahilinde bir dizi protesto düzenlemeye devam ediyor.

 

6. Hükümet, protestolara aşırı ve hatta zaman zaman öldürücü güç kullanarak yanıt verdi. Atış mühimmatı, plastik mermi ve biber gazı kullanan güvenlik güçleri, hastanelerdeki yaralılara da saldırdı.

 

7. Protestoların başlangıcından bu yana en az 40 kişi öldürüldü, onlarca kişi yaralandı ve en az 1.000 kişi gözaltına alındı.

8. Devlet Başkanı El-Beşir protestoculardan hainler ve komplocular olarak söz ederken, eski Devlet Başkan Yardımcısı Ali Osman Taha ise rejimi canı pahasına korumak için harekete geçecek gizli bir milis gücünden bahsetti. Bu açıklama, birçok kişi tarafından daha fazla protestocunun öldürüleceğine ilişkin bir tehdit olarak algılandı.

9. Ayrıca hükümet, 19 Aralık 2018’den beri protestocuları bastırmaları için plaka numaraları belli olmayan araçlarda yüzleri kapalı silahlı erkekler konuşlandırıyor.

10. Sosyal medya kullanıcıları #SudanUprising - #SudanRevolts - #مدن_السودان_تنتفض - #تسقط_بس etiketleriyle protestolar hakkında yorumlarda bulunuyor.