Dünya

Sudan'da "sivil itaatsizlik" eylemleri sona erdi, Askeri Geçiş Konseyi ile protestocular tekrar müzakerelere başlayacak

12 Haziran 2019 07:55

T24 Dış haberler

Sudan'da "sivil hükümet" talebiyle darbe ile yönetime gelen Askeri Geçiş Konseyi'ni protesto eden eylemcilere liderlik eden gruplar pazar günü başlatılan "sivil itaatsizlik" hareketine son verme konusunda generallerle anlaştı. 

Protestocular ile Askeri Geçiş Konseyi arasındaki temaslara aracılık yapan Mahmut Drir, " 'Özgürlük ve Değişim için Birlik' bugünden itibaren sivil itaatsizlik eylemlerini bitirme konusunda yönetim ile anlaştı" dedi. Drir, iki tarafın tekrar müzakerelere başlayacağını da bildirdi. 

Protestocuların kullandığı ortak platformda paylaşılan açıklama, kamu çalışanlarına "Çarşamba gününden itibaren görevlerine dönme" çağrısında bulunuldu.

Ne olmuştu?

Haziran ayının başından itibaren ordu, darbe hükümetini "sivil yönetim" talebiyle protesto eden eylemcilere karşı aşırı şiddet kullanmaya başlamış ve yüzlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. Birçok medya kaynağına göre Sudan'da internet kullanıma yapılan engellemelerden sebep ordunun paylaştığı ölü ve yaralı sayıları gerçeği yansıtmıyor. Pazar günü itibariyle protestocular ordunun kullandığı aşırı şiddet nedeniyle "sivil itaatsizlik" çağrısında bulunmuş ve bundan bir süre önce de hükümet ile protestocular arasındaki görüşmeler durmuştu. Sudan'da hükümette bulunan Askeri Geçiş Konseyi, Nisan ayında Ömer el-Beşir'i aylarca süren sivil protestoların ardından bir darbe ile deviren askerlerden oluşuyor.