Dünya

Sudan'da protestolar devam ediyor: Eylemciler orduyu göreve çağırdı

Sudan'daki gösteriler 19 Aralık'ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapması üzerine başlamıştı

01 Şubat 2019 12:32

Sudan’da Başkan Ömer el-Beşir’in görevi bırakması talebiyle yapılan protestolar haftalardır devam ediyor. Bir grup aktivist, orduyu protestolara destek olmaya ve  hükümete geri adım baskısı yapmayı çağırdı. Sudan ordusu ise  devletin çökertilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

AlJazeera'nın haberine göre, Kurmay Subay Kamal Abdul Maaruf, Çarşamba günü yaptığı açıklamada “ Silahlı güçler Sudan devletinin düşmesine ya da bilinmeyen bir yöne sapmasına sebep olacak hiçbir harekete izin vermeyecek” dedi. Protestoya öncülük edenlerin devlete karşı “düşman” olduklarını ve ülkenin imajına zarar verdiklerini ekledi.

75 yaşındaki eski asker Ömer el-Beşir, görevden ancak sandık sonuçlarına göre ya da başka bir askere devretmek üzere ayrılacağını açıkladı.

Ne olmuştu?

Sudan'daki gösteriler 19 Aralık'ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başladı. Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in görevi bırakması talebiyle devam eden protestolar tüm ülkeye yayıldı.

Sudan hükümetinin verilerine göre, gösterilerde 26 kişi hayatını kaybederken Uluslararası Af Örgütü ise ölü sayısının 40'a ulaştığını ifade ediyor.