Dünya

Stoltenberg'den Türkiye açıklaması: Çatlağın Londra Zirvesi'yle çözüleceği sözü veremem

03 Aralık 2019 15:44

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin içinde bulunduğu NATO gerginliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, "Türkiye ile çatlağın Londra Zirvesi'nin sonunda çözüleceği sözü veremem" dedi.

NATO'nun kuruluşunun 70. yılının kutlanacağı Londra Zirvesi öncesi ABD Başkanı Donald Trump'la yaptığı basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Stoltenberg, Türkiye ile NATO geriliminin çözüleceğinin garantisini veremeyeceğini açıkladı. Stoltenberg, "Böyle bir vaatte bulunmayacağım, tüm söyleyebileceğim, konu üzerinde çalıştığımız. Ama bu demek değildir ki, NATO'nun Baltık ülkelerini savunmak için planı olmasın"

NATO'nun hala ABD'de güçlü desteğinin bulunduğunu söyleyen Stoltenberg, bazı yetkililer transatlantik bağı sorgularken vatandaşların NATO'yu desteklemesinin büyük bir paradoks olduğunu dile getirerek ekledi: Kötü söylemle karşılaşsak da hammaddemiz olağanüstü iyi."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Londra'ya giderken yaptığı açıklamada "NATO'daki dostlarımız YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmezse atılacak her türlü adımın karşısında oluruz' demişti.

Türkiye, Baltık devletleri ve Polonya için hazırlanan Savunma Planı'na onay vermemişti. Ankara, bu kararı, YPG'nin tehdit olarak tanımlandığı Türkiye Savunma Planı belgesinin yayımlanmasına ABD'nin de aralarında olduğu 8 müttefikin izin vermemesi üzerine almıştı.